De miercuri, 9 decembrie, de când au început primele consultaţii, au fost peste 40 de persoane care au participat, fiind vorba atât de locuitori ai municipiului Iaşi, cât şi din judeţ. Pentru fiecare pacient consultaţia durează 30 – 45 de minute, fiind nevoie de realizarea unei fişe, completarea acordurilor, precum şi de efectuarea manoperelor medicale.
Partea medicală constă în mai multe măsurători care se fac pentru a calcula dacă persoana respectivă se încadrează în factorii de risc cardiovascular. Astfel, este importantă înălţimea, greutatea, circumferinţa taliei, se face o electrocardiogramă, se măsoară tensiunea arterială şi glicemia, scrie ziaruldeiasi.ro.
Timp de cinci luni de zile cât va dura acest proiect se intenţionează consultarea a 500 de pacienţi din judeţul Iaşi şi 500 din Republia Moldova.
„Am descoperit deja persoane cu glicemii foarte mari, cu tensiuni arteriale mari, am observat că sunt persoane care nu au fost niciodată la medic, care nu au nici măcar medic de familie“, a precizat Liliana Pintilie, preşedintele OAMGMAMR Iaşi.
Dacă sunt descoperite probleme după interpretarea tuturor rezultatelor, pacientul primeşte o serie de recomandări. Se pot înscrie persoane care au reşedinţa sau domiciliul în mediul rural sau urban din judeţul Iaşi, bărbaţii trebuie să aibă vârsta peste 40 de ani, iar femeile peste 50 de ani. Cei care doresc să se înscrie trebuie să prezinte factori de risc cardiovascular, cum ar fi obezitate, sedentarism, dislipidemie, să fie consumatori de tutun, să sufere de diabet sau să prezinte disfuncţii endocrine sau hepatice. De asemenea, este important să aibă un istoric familial de boli cardiovasculare.
Proiectul CARDIOSCOPE „Reţea comună pentru managementul bolilor cardiovasculare în regiunea transfrontalieră România-Republica Moldova“ îşi propune realizarea unui program de screening comun pentru „detectarea timpurie a bolilor cardiovasculare în scopul descoperirii şi al prevenirii precoce a patologiilor pentru populaţia situată transfrontalier“, precum şi informarea corectă a pacienţilor.
Cei care doresc să participe trebuie să trimită un e-mail la adresa proiect.cardioscope@gmail.com sau la telefon 0757.91.31.27 în care să menţioneze: numele complet, localitatea de domiciliu, vârsta, numărul de telefon.