Peste 875.000 de oameni au rămas fără locuri de muncă în perioada 16 martie – 13 iulie. Iar economia ţării a pierdut zilnic mai mult de 7.200 de locuri de muncă de la declanşarea stării de urgenţă şi până în 15 iulie, îţi arată datele transmise de Inspecţia Muncii, la solicitarea Ziarului Financiar.
De pe 15 iulie, numărul contractelor încetate a ajuns la 467.453, aproape dublu faţă de cel înregistrat pe 1 iunie. Sectoarele unde cele mai multe persoane au rămas fără loc de muncă au fost industria prelucrătoare, cu peste 146.000 de contracte de muncă încetate, comerţul cu ridicata şi amănuntul – 136.000 de contracte încetate şi construcţiile, cu aproape 117.000 de contracte de muncă încetate între 16 martie şi 15 iulie.
„Scenariul nu este unul optimist nici în perioada următoare, mai ales că numărul cazurilor de îmbolnăviri este în creştere. Din datele noastre, concedierile vor continua şi estimăm că numărul contractelor de muncă încetate va creşte cu peste 30% până la finalul anului, deci vom avea peste 1 milion de locuri de muncă pierdute“, spune Sorina Faier, managing partner în cadrul companiei de executive search Elite Searchers, potrivit Ziarului Financiar.
„Observaţiile empirice din piaţa muncii sunt următoarele: un număr mare de companii private, inclusiv corporaţii, au încetat anumite contracte, fără să procedeze totuşi la concedieri: contracte pe durată determinată ori în perioada de probă; contracte de prestări servicii / PFA; contracte de leasing de personal; alte forme de colaborare în scopul muncii. Desigur, se procedează şi la desfiinţări de post lunare, în ritm moderat“, a spus Raluca Pârvu, business manager în cadrul BPI Group, pentru ZF.