Ieri, la Spitalul de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” din Iaşi nu mai era internat niciun pacient asimptomatic şi diagnosticat cu COVID 19. De la momentul ordinului Ministerului Sănătăţii privind condiţiile de internare/externare pentru pacienţii asimptomatici şi cu forme uşoare, doar trei din această categorie şi care se aflau în evidenţele spitalului au plecat acasă la cerere.
Ceilalţi au fost externaţi la împlinirea celor 10 zile de spitalizare cu condiţia să respecte zilele de izolare rămase, notează ziaruldeiasi.ro.
Dat fiind faptul că, în ultima perioadă, s-a conturat un nucleu puternic de sceptici în ceea ce priveşte existenţa virusului SARS COV2, dar şi teoriile legate de asimptomatici şi transmiterea bolii, au apărut şi cazuri extreme.
Este vorba despre medicul ieşean Maria Grosu, care, potrivit portalului Judecătoriei Iaşi, a acţionat în judecată Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţia de Sănătate Publică şi Ministerul Sănătăţii. Medicul a contestat măsura spitalizării sale în baza reglementărilor pandemice.
“Spitalul a câştigat un proces cu o fostă pacientă, medic, care ne-a dat în judecată pentru că a stat în spital având o formă uşoară de infecţie cu SARS COV2. Spitalul a câştigat acest proces, de unde se vede că magistraţii de la Judecătoria Iaşi au înţeles că un asemenea pacient poate fi o sursă de infecţie”, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul de la “Infecţioase”.
Medicul a fost internat înainte de intrarea în vigoare a ordinului MS privind asimptomaticii, şi a fost externat după zece zile.