România nu are, din păcate, forța financiară a unor țări precum Germania sau Franța, care au anunțat măsuri masive de ajutor pentru economie.
Criza provocată de infecția cu coronavirus ne-a prins, ca multe alte crize din trecut, într-un moment în care bugetul de stat a fost secătuit de măsurile luate din pix de guvernele PSD până în octombrie anul trecut, cu efecte dramatice în realitatea economică.
Cu toate acestea, Guvernul Orban a pregătit deja pachete consistente de ajutor pentru mediul de afaceri românesc, pentru angajați, dar și pentru cei care lucrează în sectoare independente, afectați de starea de urgență în care se află România din cauza pandemiei de coronavirus.
Executivul a anunțat luni că persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale care și-au întrerupt activitatea vor beneficia de o indemnizație fixă de 2.230 lei/lună, la nivelul unui salariu minim brut, pe perioada stării de urgență.
Ordonanța privind șomajul tehnic a fost deja aprobată de guvern și urmează să fie pusă în aplicare. Statul va acoperi 75% din salariul brut al persoanelor care nu mai pot munci, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie.
În prezent, guvernul lucrează la reglementarea modului cum pot IMM-urile să acceseze credite bancare garantate de stat:
» 80% din finanțare garantată pentru credite de maxim 10 milioane de lei, pentru investiții;
» 90% finanțări garantate pentru credite de maxim 1 milion de lei, pentru capital de lucru.
Plafonul inițial de 5 miliarde de lei a fost majorat.
De asemenea, guvernul liberal s-a angajat să plătească rapid restanțele mari pe care le-a moștenit în ceea ce privește rambursarea de TVA, plata concediilor medicale, plus sume de concedii pentru carantină și izolare.
Alte sume vor fi alocate cu scopul decontării facturilor pentru lucrările de construcții ale autorităților locale.
Guvernul a anunțat, de asemenea, că în perioada următoare va veni cu noi reglementări pentru toate categoriile de întreprinderi și activități profesionale (activități culturale, sportive, ONG-uri) care și-au întrerupt activitatea parțial sau integral, ca urmare a măsurilor impuse de starea de urgență.
Facem ce am promis!
Prof. univ. dr. Dumitru OPREADeputat PNL de Iași