„Medicina este ştiinţă şi artă şi se practică cu etică şi seriozitate. Sistemul de sănătate actual reflectă societatea românească de astăzi, din păcate. România, ca şi alte ţări, sau poate chiar ca lumea întreagă este o ţară bolnavă, în care trăim o criză mondială, pe care lumea nu a mai cunoscut-o. De aceea vreau, să vă chem pe voi, generaţia tânără, să participaţi la vindecarea acestei ţări, care este frumoasă, bogată şi plină de resurse energetice”, a fost mesajul prof.univ.dr. Mircea Beuran, preşedintele Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
Acesta a avut şi un mesaj pentru cei care deschid acum uşile spitalelor în calitate de medici: să nu uite niciodată unde este acasă, chiar dacă aleg să plece.
„Căutaţi să răspundeţi în mintea fiecăruia ce este patria, ce înseamnă să-ţi iubeşti ţara, iar cei care visează să-şi părăsească ţara trebuie să ştie că niciodată nu vor fi adoptaţi la locul unde se duc şi tot niciodată nu vor uita de unde le sunt rădăcinile. Păstraţi în suflet imnul ţării ca un imbold, „Desteaptă-te, române!”. Fiţi vindecătorii noii Românii”, a precizat preşedintele Senatului Universităţii de Medicină.
Iar pentru un sistem performant e nevoie de schimbare.
„E o problemă foarte complexă care ar putea fi dezbătută luni în şir. Părerea mea e că noi trebuie să restructurăm profesia medicală, trebuie să o adaptăm necesităţilor moderne ale civilizaţiei actuale, ale societăţii, ale societăţii româneşti şi cred eu că medicul trebuie să-şi recapete respectul de odinioară. Suntem în continuare în faţa unei percepţii publice care nu întotdeauna este cea mai adecvată”, a declarat decanul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, prof.univ.dr. Cătălin Cârstoiu.
În ceea ce priveşte latura financiară, acesta a susţine că au fost făcuţi paşi importanţi, însă că nu crede este totul. „Trebuie să promovăm o cultură a respectului reciproc, atât a medicului faţă de pacienţi cât şi a pacienţilor faţă de medici. Problema e bidirecţională, la fel cum şi în sistemul educaţional, cadrele didactice trebuie să-şi respecte elevii, cum în egală măsură respectul elevilor faţă de cei care îi învaţă carte, trebuie să fie similar”, conchide prof.univ.dr. Cătălin Cârstoiu.
sursa: zf.ro