Suceava
Suceava

Suceava (361)

In lectus lorem, pellentesque a elementum sit amet, viverra eget dolor. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Integer nec metus leo. Praesent luctus felis quis nulla fringilla elementum. Etiam mi sem, cursus vitae ullamcorper id, consectetur quis nulla. Quisque vulputate diam eget eros consectetur laoreet. Donec bibendum ipsum nec nulla vehicula consequat. Sed non sapien in sapien tincidunt elementum id vitae quam. Donec sollicitudin justo at est consequat sed eleifend magna hendrerit. Pellentesque tristique ligula justo.

Silvicultorii suceveni, care gestionează cea mai mare suprafaţă administrativă împădurită din ţară, vor avea la dispoziţie, de luna aceasta, câteva „ajutoare” de mici dimensiuni, dar foarte performante şi utile – drone. Cu ajutorul acestor obiecte zburătoare pilotate de la distanţă, dotate cu aparatură performantă de fotografiere, filmare, de măsurare şi indicare a coordonatelor exacte, aceştia vor veghea mai uşor pădurile pe care le au în administrare, atât pentru combaterea tăierilor ilegale, depistarea şi stingerea incendiilor forestiere, cât şi pentru identificarea şi monitorizarea zonelor afectate de calamităţi naturale.

„Regia Naţională a Pădurilor a achiziţionat patru UAV-uri (aeronave fără pilot) pentru gestionarea mai eficientă a evenimentelor care pot avea loc în păduri, pentru paza mai eficientă a acestora şi pentru a avea o perspectivă mai amplă a realităţilor din teren. Acestea sunt de două tipuri - două Mapper mini-fixed wing airsoft (mini-avion pentru lucrări de cartografiere) şi două Vtol Hexacopter, la care predomină funcţiile foto-video. Cele patru drone vor fi utilizate de RNP şi Direcţia Silvică Suceava, în prima fază, iar ulterior programul va putea fi extins şi la alte direcţii silvice din ţară”, a declarat şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.

Decizia ca Suceava să fie prima direcţie silvică din ţară care utilizează tehnologiile moderne pentru supravegherea şi gestionarea pădurilor este explicabilă, în condiţiile în care cea mai mare parte a judeţului este acoperită de păduri, iar DS Suceava este cea mai performantă unitate silvică din ţară, în mai multe privinţe.

„Aceste echipamente vor fi utilizate de reprezentanţii RNP pentru combaterea fenomenului infracţional de pe suprafeţele de fond forestier administrate, dar şi pentru monitorizarea acestora în cazul unor situaţii deosebite. Prin utilizarea corectă şi punctuală a acestor dispozitive vor fi identificate mai uşor zonele foarte expuse furturilor de material lemnos, cele afectate de tăieri ilegale de arbori, suprafeţele de fond forestier în care se înregistrează calamităţi naturale, precum doborâturi de vânt şi de zăpadă, rupturi de vânt şi de zăpadă, poate fi identificată mai uşor şi la timp declanşarea incendiilor de fond forestier sau chiar pot fi urmărite focarele dăunătorilor forestieri pe care le avem deja localizate. Pe măsură ce le vom utiliza vom căuta noi utilizări practice pentru aceste drone”, a precizat Cezar Tulbure, şeful Biroului de Pază şi Protecţie a Pădurilor.

Suprafaţa totală a fondului forestier gestionat de Direcţia Silvică Suceava este 341.986 de ha, din care 272.574 de ha - proprietate publică a statului, 31.766 de ha -  proprietate publică a unităţilor teritorial administrative, 845 de ha - proprietate privată a unităţilor teritorial administrative şi 36.801 ha - proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice.

 

Silvicultorii suceveni, instruiţi să piloteze dronele, de la distanţă

Pentru concretizarea acestui proiect, săptămâna aceasta, timp de patru zile, la sediul Regiei Naţionale a Pădurilor sunt organizate cursuri de instruire teoretică şi practică în vederea utilizării acestor UAV-uri.

Din partea Direcţiei Silvice Suceava la aceste cursuri participă trei ingineri silvici – dr. Cezar Tulbure, Iulian Stasiuc şi Ovidiu Morari.

În prima etapă, instructajul este asigurat de personalul calificat din cadrul Aerocontrol UAV.

Pe lângă drone, RNP a achiziţionat şi soft special de fotogrametrie, cu care se pot realiza măsurători foarte precise, în baza imaginilor captate din aer, dar şi hărţi detaliate.


Sursa: monitorulsv.ro

Un tânăr în vârstă de 25 de ani, din Vicovu de Jos, a fost săltat în noaptea de luni spre marţi de poliţişti dintr-o casă în care se ascundea, el fiind urmărit de la începutul lunii, când pe numele său a rămas definitiv un mandat de executare a unei pedepse de 1 an şi 6 luni de închisoare. Narcis Mihăiţă Aga a fost implicat de-a lungul timpului în mai multe agresiuni, două dintre ele în cluburi, iar antecedentele sale violente i-au făcut pe poliţiştii să-şi ia măsuri speciale. Pentru prinderea condamnatului au acţionat poliţiştii de la Vicovu de Jos, poliţişti de la Serviciul Investigaţii Criminale – Compartimentul urmăriri şi o grupă de mascaţi de la Serviciul de Acţiuni Speciale.

Tânărul, care figura ca urmărit prin dispoziţie a Inspectoratului General al Poliţiei Române din data de 5 ianuarie, a fost ridicat din locuinţă în jurul orei 3 dimineaţă şi dus în Penitenciarul Botoşani. Din datele poliţiştilor rezultă că tânărul s-a ascuns imediat ce a fost condamnat definitiv. 

Ultima faptă cu violenţă, care l-a trimis după gratii pe  Narcis Mihăiţă Aga, a fost comisă de acesta pe 10 iulie 2016, într-un club din Rădăuţi. În acea zi, un grup de tineri băuţi au început să deranjeze persoanele din respectivul local. Din cercetările coordonate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi a rezultat că patronul clubului a mers către grupul de tineri pentru a-i linişti. Din păcate, nu a reuşit să aplaneze conflictul, ci, din contră, a devenit principala victimă din acest caz. Patronul clubului a fost lovit în plină figură, moment în care s-a retras la etajul clubului. Aici, lucrurile aveau să ia o turnură cu mult mai gravă. Victima a fost lovită în mod repetat în zona capului şi a corpului, căzând la pământ. Mai mult, doi dintre agresori au încercat să-l arunce pe bărbat peste balcon, însă nu au reuşit. Agresorii au fost identificaţi în persoana fraţilor Constantin şi Narcis Mihăiţă Aga. Primul, nefiind recidivist, a scăpat cu o pedeapsă suspendată condiţionat, însă Narcis Mihăiţă Aga beneficiase deja de o condamnare cu suspendare, însă a recidivat.

Antecedentele violente ale vicoveanului

Narcis Mihăiţă Aga este cunoscut ca un individ violent, cu fapte grave la activ. El mai are doi fraţi care au fost implicaţi şi ei în scandaluri şi agresiuni. În cazul agresiunii asupra patronului de club de la Rădăuţi, el a acţionat împreună cu Constantin Aga. Acesta a mai fost trimis în judecată şi pentru că pe 1 august 2016, împreună cu iubita sa, a agresat grav un bărbat într-o benzinărie din Vicovu de Sus. Atunci, victima a fost lovită cu o sticlă în cap şi apoi tăiată cu cioburile sticlei. 

Revenind la Narcis Mihăiţă Aga, în luna septembrie a anului 2011 acesta a provocat scandal la o discotecă din satul Măneuţi, comuna Frătăuţii Vechi. După ce a făcut scandal, a scos un pistol cu gloanţe de cauciuc, pe care îl deţinea ilegal, şi a tras mai multe focuri în aer. Într-un alt caz, de Crăciun, în 2013, acelaşi inculpat a participat la agresarea a cinci tineri care mergeau cu colinda. Victimele au fost atacate şi lovite cu ştacheţii de lemn smulşi dintr-un gard.

Narcis Aga a mai fost acuzat şi că a introdus şi transportat în zona frontierei de stat 11.000 de pachete cu ţigări de contrabandă, folosind un autoturism înmatriculat în Irlanda.


Sursa: monitorulsv.ro

Directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Suceava, Vasile Mocanu, ar putea fi viitorul prefect al judeţului. Potrivit unor surse politice, Vasile Mocanu s-ar afla în momentul de faţă printre preferaţii, dacă nu chiar pe primul loc, pentru a fi numit de Guvernul României la conducerea Prefecturii Suceava. În condiţiile în care PSD a câştigat alegerile parlamentare şi are guvernarea României, este de aşteptat ca în perioada următoare judeţul Suceava să aibă un nou prefect. Mai mult ca sigur, PSD Suceava ar urma să nominalizeze viitorul prefect al judeţului. Rămâne de văzut dacă la negocierile de la nivel central pentru postul de subprefect nominalizarea va veni din partea ALDE.

Din informaţiile pe care le avem, la Bucureşti au fost transmise mai multe propuneri de posibili prefecţi, prima dintre acestea, la momentul actual, fiind Vasile Mocanu. Printre cei care ar avea susţinerea conducerii social-democraţilor pentru a ocupa postul de prefect se numără şi şeful centrului local Suceava al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Ionel Murariu. O altă variantă pentru funcţia de prefect al judeţului ar fi şi fostul senator PSD de Suceava Ovidiu Donţu.

În ceea ce-l priveşte pe Vasile Mocanu, acesta s-a aflat în ultimii 13 ani la conducerea Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Suceava. Vasile Mocanu se află la cel de-al patrulea mandat de consilier local în Suceava. În anul 2014, după Ordonanţa 55 emisă de fostul Guvern Ponta, Vasile Mocanu a devenit independent, pentru ca mai apoi să se înscrie în nou înfiinţatul partid al lui Călin Popescu Tăriceanu, ALDE, unde a ocupat funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale Suceava. La începutul anului 2016, Vasile Mocanu a fost nominalizat candidat al ALDE pentru funcţia de primar al Sucevei. Ulterior, după ce la conducerea judeţeană a ALDE Suceava a ajuns deputatul Alexandru Băişanu, Vasile Mocanu a părăsit acest partid, iar după o altă scurtă perioadă ca independent, la începutul lunii aprilie 2016 a semnat adeziunea la PSD. Vasile Mocanu a candidat pentru Consiliul Local Suceava, la alegerile locale din anul 2016, pe locul doi pe listele PSD.

În prezent, Mocanu este liderul reprezentanţilor PSD în Consiliul Local Suceava. 

 

Sursa: monitorulsv.ro

 

Mama care şi-a aruncat copilul nou-născut lângă un buncăr de gunoi din apropierea Gării Burdujeni ar putea scăpa de răspunderea penală în cazul în care va fi găsită. Şi asta pentru autopsia efectuată ieri de medicii legişti a stabilit că micuţul s-a născut mort, cel mai probabil din cauza unor probleme cardiace. Rezultatele exacte ale autopsiei vor fi cunoscute însă peste câteva săptămâni, după ce probele prelevate din ţesuturi vor fi examinate la laborator, ceea ce va permite stabilirea cu certitudine a cauzelor decesului.

Chiar şi aşa rămâne ruşinea şi dezonoarea de a-ţi arunca propriul copil şi de a-l lăsa pradă câinilor care au fost aproape să-l devoreze. Doar faptul că pruncul a îngheţat din cauza frigului a făcut ca acesta să nu fie sfâşiat în totalitate. Totuşi, animalele au reuşit să rupă o parte din mâna dreaptă, iar dacă prin zonă nu s-ar fi aflat oamenii care au descoperit totul probabil că astăzi nu ar mai fi ştiut nimeni de această faptă reprobabilă.

Între timp, procurorul criminalist de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava aşteaptă rezultatele necropsiei pentru a stabili ce paşi trebuie urmaţi. În cazul în care se va confirma că micuţul s-a născut mort, dosarul va fi transferat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, unde se vor derula verificări pentru infracţiunea de ucidere din culpă.

Poliţiştii de la Transporturi Feroviare şi cei de la Serviciul pentru Investigaţii Criminale au misiunea aproape imposibilă de a afla cine este mama care şi-a abandonat copilul pradă câinilor. Vor fi măturate toate spitalele din zonă cu speranţa că a născut aici şi a apoi a ajuns în Gara Burdujeni, unde a aruncat sacoşa de plastic în care se afla micuţul. Există şi varianta să fi născut acasă, situaţie în care dacă nici un medic nu o avea în evidenţe doar o minune ar putea duce la aflarea identităţii mamei fără suflet.

 

Două cazuri trase aproape la indigo, nerezolvate nici până azi

Din păcate, cazurile de genul celui înregistrat sâmbătă seară în apropiere de Gara Burdujeni nu sunt simple accidente, ci se repetă cu o frecvenţă îngrijorătoare.

Două cazuri de pruncucidere, copiate aproape la indigo, petrecute în 2000, respectiv în 2001, nu-şi vor mai găsi niciodată rezolvarea, dosarele urmând a fi închise pentru că faptele s-au prescris. Prima dintre fapte s-a petrecut pe 9 septembrie 2000. La acea vreme, pe acostamentul căii ferate Vereşti – Suceava, în zona staţiei Văratec, într-o sacoşă din plastic a fost găsit cadavrul unui nou-născut de sex feminin. Bebeluşul avea mâinile legate cu un şiret de pantof de culoare neagră, iar în urma necropsiei s-a stabilit că fătul fusese născut viu şi ucis cu mai multe lovituri în cap, cu un obiect contondent. Din cercetările oamenilor legii de la Serviciul Judeţean al Poliţiei Transporturi Suceava, care au avut în cercetare cazul, s-a stabilit că sacoşa fusese aruncată în zorii zilei, dintr-un tren, cel mai probabil un accelerat care venea de la Timişoara. Din păcate, nu au existat martori, probele de la faţa locului nu au scos în evidenţă nimic concludent, iar verificările dispuse la toate spitalele şi maternităţile din localităţile tranzitate de respectivul tren nu au dat nici un rezultat.

A doua pruncucidere rămasă cu autor necunoscut s-a înregistrat la 10 octombrie 2001, atunci cadavrul unui bebeluş de sex feminin fiind găsit în zona fostului Gostat din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava. Şi în acest caz a fost vorba de o moarte violentă, decesul micuţei survenind pe fondul unui traumatism cranio-cerebral produs prin lovire. Nici un indiciu nu i-a ajutat pe anchetatori nici în cazul acestei pruncucideri. 


Sursa: monitorulsv.ro

Scene cutremurătoare sâmbătă seară, în apropiere de Gara Burdujeni. În apropiere de magaziile CFR situate lângă nişte buncăre de gunoi o persoană a observat o haită de câini care trăgeau de o pungă de plastic. Intrigată, persoana respectivă s-a apropiat şi a fugărit câinii, iar când a deschis punga şi s-a uitat mai atent a avut un adevărat şoc. În pungă se afla cadavrul unui nou-născut din care câinii reuşiseră să mănânce o bună parte din mâna dreaptă.

Sub imperiul consternării, omul care a intrat în contact cu această imagine a sunat la 112 şi a chemat la faţa locului poliţia. Primii care au ajuns acolo au fost poliţiştii de la Transporturi Feroviare, care au început primele investigaţii.

La prima vedere, se observa că pruncul era îngheţat, acesta fiind şi motivul pentru care câinii nu au reuşit să-l mănânce cu totul. Cadavrul ciopârţit al micuţului a fost transportat la morga Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, iar ieri urma să se efectueze necropsia.

Pentru că trupul era şi ieri îngheţat, autopsia va fi efectuată astăzi. Cu acest prilej, se încearcă să se afle dacă micuţul s-a născut viu şi a fost abandonat de mamă, sau era deja mort la naştere.

Ancheta a fost preluată de un procuror criminalist de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, în colaborare cu poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale şi cu cei de la Transporturi Feroviare.

Între timp, poliţiştii au verificat şi continuă verificarea spitalelor din zonă pentru a afla dacă nu cumva mama a născut şi apoi a plecat şi a abandonat micuţul. O altă ipoteză de lucru este aceea că, fiind o zonă de tranzit, mama putea veni de oriunde, iar după ce a abandonat copilul a plecat mai departe.

Oricum ar fi, oamenii legii au o misiune extrem de dificilă, asta mai ales că după toate probabilităţile copilaşul a fost abandonat pe timp de noapte şi martori s-ar putea să nu prea existe.

Între timp, pe reţeaua de socializare Facebook a fost postată o fotografie cu punga şi copilaşul abandonat, iar reacţiile sunt dintre cele mai virulente.

„Zdreanţă nenorocită ce eşti! Sunt atâtea metode de contracepţie dacă nu îţi doreşti un copil, dar nu îl ţii nouă luni în burtă şi îl laşi în pungă ca pe un nimic. Nu am cuvinte ce ai merita pentru asta, sper să fii găsită şi pedepsită aşa cum meriţi. Până şi animalele îşi ocrotesc puii”, sună unul dintre comentarii.

„Halal de femeie. Asta nu se poate numi mamă, numai criminală cu sânge rece!”, este o altă postare pe reţeaua de socializare, în timp ce altă persoană aminteşte că astfel de situaţii s-au mai repetat: „Cum poţi să trăieşti ştiind că ţi-ai omorât propriul copil... nu este primul caz de acest gen la noi în cartier...”

„Nu pot să cred! Nu sunt în măsura să judec, doar Dumnezeu poate să facă asta! Dar nu pot să concep că trăim într-o lume fără scrupule, unde femeile își ucid copiii fără nici o urmă de regret!!! Pentru ce îi mai faceți oameni buni?”, este strigătul de disperare al unei femei.Sursa: monitorulsv.ro

Inspectorii pentru protecţia consumatorului de la OJPC Suceava au amendat cu 4000 de lei o firmă de panificaţie din Fălticeni ce distribuia elevilor cornuri pe ale căror ambalaje termenul de valabilitate era modificat. Termenul inscripţionat pe ambalajul cornurilor era modificat chiar de către producător, firma „SC Parisienne a la VYS SRL”, cea care a câştigat licitaţia pentru distribuirea acestora în zona Fălticeni, în cadrul programului „Cornul şi laptele”. Inspectorii OJPC, în urma unor reclamaţii primite, au efectuat un control le sediul firmei  „SC Parisienne a la VYS SRL”  şi au constat că produsele distribuite preşcolarilor şi elevilor de clasele I-IV nu corespundeau normelor calităţii impuse de caietul de sarcini. Directorul OJPC Suceava, Elena Oanea, a declarat că „în urma controlului efectuat s-a constat că termenul de valabilitate inscripţionat pe produsele de panificaţii distribuite în şcoli era de 72 de ore, în loc de 48 de ore, termenul de garanţie prevăzut în caietul de sarcini pentru acest tip de produse”.

Inspectorii pentru protecţia consumatorului Suceava au făcut o serie de verificări în instituţiile de învăţământ preşcolar din judeţ în ceea ce priveşte calitatea serviciilor prestate pentru asigurarea hranei copiilor. Potrivit directorului OJPC Suceava, Elean Oanea, „la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 1 din Fălticeni, blocul alimentar, compus dintr-o cameră în care se prepara mâncarea preşcolarilor, sala de mese şi spaţiul de depozitare a alimentelor erau insalubre”.

Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului a cerut conducerii instituţiei de învăţământ preşcolar din Fălticeni să remedieze situaţia, în cel mai scurt timp posibil


Sursa: monitorulsv.ro

Mai multe minore din judeţul Botoşani, fugite de acasă sau provenind din familii destrămate, au fost aduse la Suceava, pentru a se prostitua. Chiar dacă unele nu au fost de acord să-şi vândă corpul pe bani, persoanele care profitau de pe urma lor au avut grijă să bage spaima în ele. Partidele de amor aveau loc într-un hotel din zona Gării Burdujeni, precum şi în alte hoteluri şi pensiuni de la marginea Sucevei. Pentru clienţii mai cu dare de mână, minorele puteau fi „închiriate” şi la domiciliu.   Judiciariştii Poliţiei au intrat pe fir şi au destrămat întreaga reţea.

 

Prostituate fără buletin

 

Oferta cu prostituatele minore nu a dus lipsă de clienţi, prin aşternutul adolescentelor cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani trecând sute de bărbaţi, de la turişti dornici de aventuri, la comercianţi veniţi din alte judeţe la Bazarul Suceava. Lăcrămioara G., în vârstă de 17 ani, din municipiul Vatra Dornei, povesteşte cum a ajuns să fie jucăria sexuală a zeci de bărbaţi. Printr-o amică, adolescenta l-a cunoscut în vara lui 2005 pe Marius Răuţ, poreclit „Garcea”, un tânăr în vârstă de 24 de ani, din municipiul Suceava. Cei doi s-au întâlnit în zona Gării Burdujeni, unde „Garcea” i-a cerut să-l însoţească până la internatul Liceului Industrial Nr.1. Aici, tânărul s-a întâlnit cu doi indivizi şi i-a cerut Lăcrămioarei să meargă cu ei, să întreţină relaţii sexuale. „Am acceptat de frică să nu fiu bătută. Am întreţinut cu aceştia relaţii sexuale normale şi orale. Am rămas toată noaptea în apartament cu cei doi tineri, aceştia povestindu-mi că i-au dat lui Garcea câte 400.000 de lei (n.r.-vechi) de fiecare, pentru a se culca cu mine”, mărturiseşte Lăcrămioara.

A doua zi dimineaţă, în faţa apartamentului în care rămăsese peste noapte, era aşteptată de „Garcea” şi de un frate de-al acestuia, un anume „Jerry”. „Garcea mi-a adus diverşi bărbaţi cu care am întreţinut relaţii sexuale, fie într-un hotel din zona gării (n.r.-Burdujeni), fie în apartamentele clienţilor. Estimez că în perioada cât am stat la acesta, aproximativ o lună, am avut aproximativ 50 de clienţi. Nu am primit nici un ban..., dar clienţii spuneau că i-au dat lui Garcea”, mai afirmă adolescenta. Lăcrămioara îşi aminteşte că, în puţinele momente când ieşea din casa proxenetului, era supravegheată îndeaproape de rude ale acestuia.

 

„Clienţii plăteau pe mine câte 100-150 de lei şi chiar sume în euro”

 

Prostituatele minore erau ţinute fie în nişte apartamente închiriate de pe strada „Jean Bart”, fie cazate, pentru perioade scurte de timp, în hotelurile în care aveau loc partidele de sex contra cost. Clienţii erau racolaţi fie de Marius Răuţ, fie de tot felul de amici de-ai acestuia, care-şi făceau veacul în zona Gării Burdujeni. „Cereau de la 100 de lei la 150 de euro, în funcţie de client şi de cerinţele acestuia. Adolescentele nu erau deloc urâte, iar preţul era pe măsură. Le prosteau, le aduceau la Suceava sub fel de fel de pretexte şi aici, pe unele ameninţându-le cu acte de violenţă, le puneau să se prostitueze”, mărturisesc surse din rândul anchetatorilor. Andreea Luminiţa D. (16 ani), din Dorohoi, a ajuns să se prostitueze la Suceava direct de la Centrul de plasament „Floare de colţ” de la Botoşani. „Am fugit de la Centru cu o colegă de şcoală, Sabina. Ajunse în cartierul Burdujeni, Sabina mi-a făcut cunoştinţă cu Marius Răuţ. Acesta ne-a dus la un hotel şi după ce ne-a cazat, mi-a propus să mă dea la produs. Neavând bani şi nici alte posibilităţi, am acceptat. Începând cu a doua zi, Garcea mi-a adus, în medie, câte 3-4 clienţi pe zi, cu care întreţineam relaţii sexuale, fie la hotelul la care stăteam, fie la alte hoteluri şi pensiuni din zonă. Clienţii plăteau pentru mine câte 100-150 de lei şi chiar sume în euro. Banii îi lua Marius Răuţ, după ce negocia cu clientul şi acesta mă vedea”, sunt fragmente din declaraţiile date în faţa oamenilor legii de Andrea Luminiţa D..

Agăţată în parc, în Botoşani

 

Petronela C. (15 ani), din Botoşani, era fugită de acasă de mai multă vreme. Spre sfârşitul lunii mai a acestui an, minora se plimba printr-un parc din centrul vechi al Botoşaniului, moment în care, povesteşte ea, a fost acostată de doi indivizi. Marius Răuţ şi fratele său, „Jerry”. Cei doi au convins-o pe minoră să meargă cu ei la Suceava, că-i va fi mult mai bine cu ei. „M-au cazat la un hotel din Burdujeni. Marius mi-a propus să întreţin relaţii sexuale contra cost cu diverşi bărbaţi. Primii clienţi i-am avut chiar în hotel. Doi fraţi gemeni... au dat câte 150 de lei fiecare pentru a face sex cu ei. Apoi, împreună cu o fată Andreea, am fost la o pensiune din Salcea, unde am stat toată noaptea în compania a doi bărbaţi. Cu un bărbat am fost într-o altă zi la o cabană din zona Mitoc. Şi tot aşa... Cât am stat la Suceava, acesta mi-a asigurat cazare şi mâncare, însă niciodată nu mi-a dat din banii pe care îi obţinea în urma întreţinerii de relaţii sexuale cu bărbaţii pe care el mi-i prezenta”, s-a destănuit Petronela.

 
În spatele gratiilor  

 

Zvonul că tot mai mulţi clienţi calcă pragul unor hoteluri şi pensiuni de la periferia Sucevei, însoţiţi de fel de fel de minore, dispuse contra unei sume de bani să le ofere plăceri de o noapte, a ajuns şi la urechile poliţiştilor. După o monitorizare de câteva luni a reţelei, timp în care oamenii legii au adunat probe, anchetatorii au pus mâna pe proxenet şi pe prostituate şi le-au adus la sediul Poliţiei. Deşi Marius Reuţ dădea din umeri şi nega cu vehemenţă acuzaţiile aduse, iar adolescentele se jurau că-s „fete cuminţi”, în cele din urmă minorele au recunoscut cu ce se ocupă şi au dat declaraţii în faţa anchetatorilor.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au început zilele trecute urmărirea penală în acest caz, punându-l sub acuzare pe Marius Răuţ  pentru săvârşirea infracţiunii de proxenetism. Răuţ, poreclit „Garcea”, se află în prezent în penitenciar, în urma unei tâlhării pentru care a fost găsit vinovat.

Anchetatorii consideră că lista numelor cu învinuiţi nu se va opri doar la acest personaj. "
 

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava au ieşit joi la deszăpezit trotuarele de pe str. Universităţii din municipiul Suceava. Aceştia au curăţat trotuarele şi zonele învecinate, de la sediul ISU şi până în dreptul Primăriei Suceava. „Ştim că avem mulţi vecini în vârstă, pentru care deplasarea pe străduţele înzăpezite se face cu greutate, şi am vrut să le dăm şi lor o mână de ajutor...”, au declarat reprezentanţii ISU.

Atunci când nu au misiuni, pompierii militari sunt într-o pregătire continuă.
Pe de o parte, salvatorii execută misiuni de recunoaştere a raioanelor de intervenţie, pentru a cunoaşte dinainte în detaliu aproape orice zonă de pe teritoriul judeţului. Fac exerciţii deseori, simulând diverse situaţii de urgenţă la obiective cu risc.
Pe de altă parte, periodic au loc controale ale pompierilor în diferite unităţi de stat şi private. În aceste unităţi, cel mai important este faptul că ajung să cunoască bine dispozitivele, cu minusuri şi plusuri, astfel încât într-o situaţie de urgenţă ştiu ce forţe şi mijloace să folosească la plecarea pentru o misiune reală.
Zilnic, pompierii au în programul de pregătire continuă două ore de sport, dar şi evaluări fizice periodice. Se pregătesc zi de zi pentru ceva ce nici ei nu îşi doresc, dar care se poate întâmpla oricând, în orice colţ al judeţului sau chiar al ţării.
Merg la competiţii sportive şi profesionale şi reuşesc să urce pe podium la fiecare concurs, fapt ce demonstrează că au un nivel ridicat de pregătire.

 

sursa: monitorulsv.ro

Procesul în aşa-numitul „lot” Cuzencu al poliţiştilor de frontieră şi al lucrătorilor vamali din Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret  a ajuns la final. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a întors radical soluţia pronunţată de Curtea de Apel Suceava în septembrie 2015, iar din totalul celor 25 de persoane, printre care 11 lucrători vamali şi şase poliţişti de frontieră, trimise în judecată nimeni nu va sta nici o zi la puşcărie. Mai mult, sunt cazuri în care poliţişti de frontieră şi lucrători vamali au primit suspendarea condiţionată a executării pedepsei, ceea ce înseamnă că se pot întoarce la serviciu. Au fost şi situaţii în care procesul penal a încetat. Practic, toţi cei care au atacat cu apel soluţia de la Suceava au avut de câştigat. Cei care au fost mulţumiţi cu decizia magistraţilor de la Curtea de Apel Suceava au toate motivele să regrete că nu au făcut-o. Instanţa supremă a menţinut, în schimb, decizia ca inculpaţii din acest dosar să plătească cheltuieli de judecată de peste 200.000 de lei, bani care s-au consumat atât în timpul anchetei, cât şi în perioada procesului. Soluţia de ieri este definitivă.

Cap de listă în acest dosar a fost subcomisarul Octavian Petru Cuzencu, fost şef tură în PTF Siret, care a primit doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, în loc de şase ani cu executare, cât primise la Curtea de Apel Suceava. Anterior, în acelaşi dosar a fost găsită vinovată Mirela Acasandrei, care a fost condamnată definitiv încă din 2014 la un an şi opt luni de închisoare cu suspendare.

Potrivit rechizitoriului DNA, Serviciul Teritorial Suceava, în perioada decembrie 2008 - martie 2009 cei 25 de indivizi au constituit o grupare care introducea în România ţigări de contrabandă cumpărate din Ucraina.

 

Cuzencu se ocupa cu asigurarea transporturilor ilegale de ţigări

În cazul lui Cuzencu, procurorii DNA Suceava au stabilit că este vorba de următoarele infracţiuni: abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea unui grup infracţional, folosirea în orice mod de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi luare de mită.

În rechizitoriul întocmit de procurorii suceveni se arată: „Prin încălcarea şi exercitarea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, cu intenţie, a permis membrilor grupului infracţional organizat să introducă în România importante cantităţi de produse accizabile (ţigări) cu încălcarea dispoziţiilor legale (peste plafonul vamal, fără plata accizelor şi taxelor vamale), fără a dispune măsuri de confiscare a acestora, asigurându-le posibilitatea de comercializare a ţigărilor şi dobândirea unor foloase necuvenite”.

În actul de sesizare a instanţei de judecată se mai arată că Octavian Cuzencu avea şi rolul de a coordona şi sprijini activităţile ilicite de introducere în ţară, prin Vama Siret, a ţigărilor cumpărate din Ucraina sau din magazinele duty-free. Evitarea controalelor de pe traseu şi a confiscării produselor accizabile ori intervenţia pe lângă lucrătorii vamali, poliţiştii de frontieră din PTF Siret sau de la echipele de control ale IJPF Suceava, respectiv DRAOV Iaşi, erau alte preocupări ale subcomisarului Cuzencu. De asemenea, în virtutea funcţiei pe care o deţinea, fostul şef de tură din PTF Siret a avut acces la mai multe informaţii cu caracter secret pe care le-a folosit pentru a-şi avertiza protejaţii în scopul evitării unor controale care ar fi dus la confiscarea ţigărilor de contrabandă.

 

Grupul vameşilor, mult mai numeros decât al poliţiştilor de frontieră

În afara celor şase poliţişti de frontieră, în faţa instanţei de judecată au mai fost trimişi şi 11 inspectori vamali. Din acest sector de activitate, „actori” principali au fost consideraţi mai mulţi inspectori vamali. Astfel, inspectorul vamal superior Nicolaie Cojocariu a fost acuzat de trei infracţiuni, respectiv abuz în serviciu în formă calificată, iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea unui grup infracţional şi luare de mită. Tot pentru trei infracţiuni a fost judecat şi controlorul vamal Lucian Doru Mureşan, care va răspunde pentru folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Cap de listă în privinţa numărului de acuzaţii a fost inspectorul vamal Ernest Dan Coroleucă, împotriva căruia anchetatorii au reţinut patru tipuri de infracţiuni.

Pe lista inculpaţilor au mai figurat inspectorul vamal Mircea Andronachi, controlorul vamal Ioan Dănuţ Jalbă, inspectorul vamal Mirela Larisa Donisan, inspectorul vamal Vladislav Mihai Szuchanzski, inspectorul vamal Lucian Daniel Zegrea şi inspectorul vamal Lazăr Ungureanu, toţi aflaţi în activitate la acea vreme la Biroul Vamal Siret. Acestora li s-a adăugat şi Ioan Ciobotariu, controlor vamal în cadrul Direcţiei Regionale Vamale Iaşi.

 

Octavian şi Adriana Cuzencu, afaceri în familie cu ţigări de contrabandă

Grupul celor care nu deţin funcţii în Poliţia de Frontieră sau la vamă şi pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a fost compus din opt persoane. Printre acestea s-a regăsit şi Adriana Cuzencu, nimeni alta decât soţia fostului şef de tură din PTF Siret. Adriana Cuzencu a fost judecată pentru acuzaţiile de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, dar şi pentru iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea unui grup infracţional.

Printre cei care au beneficiat de serviciile lui Octavian Cuzencu s-a numărat şi soţia acestuia, Adriana Cuzencu. Aceasta a fost favorizată să introducă în ţară, sub protecţia soţului, mii de pachete de ţigări, la fiecare transport fiind însoţită şi de alte persoane din grupare.

„În perioada ianuarie-martie 2009, la indicaţiile şi sub coordonarea soţului său, învinuitul Cuzencu Petru Octavian, a achiziţionat din Ucraina sau de la duty-free diverse cantităţi de ţigări pe care le-a introdus în ţară. Mărfurile erau transportate la domiciliul învinuitului Cuzencu Petru Octavian de către soţia acestuia, ajutată fiind uneori şi de învinuita Acasandrei Mirela, şi comercializate de aceasta din urmă către diverse persoane”, se arată în rechizitoriu.

 

Cine sunt celelalte persoane trimise în judecată

În afara Adrianei Cuzencu, în faţa judecătorilor au mai ajuns alte şapte persoane. Este vorba de Cornelia Grumeza, acuzată de trei infracţiuni, Mihaiela Mariana Baciu, tot pentru trei infracţiuni, Mirela Acasandrei, acelaşi număr de infracţiuni, Lioara Olariu, Stelian Vasile Ciobaniuc şi Cristian Marius Adochiţei, toţi cu două tipuri de infracţiuni reţinute în rechizitoriu, şi Angela Băncescu, cu o singură infracţiune.

În total, gruparea a reuşit să introducă în ţară zeci de mii de pachete de ţigări de contrabandă, prejudiciul adus bugetului de stat ridicându-se la câteva sute de mii de lei.

Pentru a putea intra cu ţigările fără a le fi confiscate, „transportatorii” ofereau şpăgi cuprinse între 100 şi 300 de lei, în funcţie de cantitatea de marfă, poliţiştilor de frontieră şi vameşilor care erau de serviciu în PTF Siret.

 

Lista completă cu condamnările de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Mai jos prezentăm lista cu condamnările pronunţate de magistraţii de la instanţa supremă, cu menţiunea că în paranteză sunt trecute condamnările de la Curtea de Apel Suceava, iar acolo unde e cazul s-a specificat că soluţia nu a fost atacată cu apel.

Iată care au fost condamnările în acest dosar:

-subcomisar Octavian Petru Cuzencu – 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere (6 ani de închisoare cu executare);

-agent Sorin Puşcaşu – suspendă condiţionat executarea pedepsei de 1 an închisoare aplicată inculpatului pe o durată de 3 ani (3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere);

-agent Vasile Iulian Scripcariu – suspendă condiţionat executarea pedepsei de 1 an şi 3 luni închisoare aplicată inculpatului pe o durată de 3 ani şi 3 luni (3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere);

-agent Sorin Constantin Ungureanu – încetat procesul penal (2 ani de închisoare cu suspendare);

-agent Adrian Sorin Borş –  suspendă condiţionat executarea pedepsei de 1 an şi 6 luni închisoare aplicată inculpatului pe o durată de 3 ani şi 6 luni (3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere);

-comisar-şef de poliţie judiciară Liviu Volosciuc – încetat procesul penal (1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare);

-inspector vamal Dan Cozariuc –  suspendă condiţionat executarea pedepsei de 2 ani de închisoare aplicată inculpatului pe o durată de 4 ani (3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere);

-inspector vamal superior Nicolaie Cojocariu – 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere (5 ani închisoare cu executare);

-controlor vamal Lucian Doru Mureşan – 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere (5 ani de închisoare cu executare);

-inspector vamal Ernest Dan Coroleucă – 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere (5 ani de închisoare cu executare);

-inspector vamal Mircea Andronachi – suspendă condiţionat executarea pedepsei de 2 ani închisoare aplicată inculpatului pe o durată de 4 ani (3 ani de închisoare cu suspendare);

-controlor vamal Ioan Dănuţ Jalbă – 10 luni de închisoare cu suspendare; nu a făcut apel la soluţia de la Suceava;

-inspector vamal Mirela Larisa Donisan – achitată;

-inspector vamal Vladislav Mihai Szuchanzski – 10 luni de închisoare cu suspendare; nu a făcut apel la soluţia de la Suceava;

-inspector vamal Lucian Daniel Zegrea – 6 luni de închisoare cu suspendare; nu a făcut apel la soluţia de la Suceava;

-inspector vamal Lazăr Ungureanu – 5 luni de închisoare cu suspendare; nu a făcut apel la soluţia de la Suceava

-Ioan Ciobotariu, controlor vamal în cadrul Direcţiei Regionale Vamale Iaşi – 1 an de închisoare cu suspendare; nu a făcut apel la soluţia de la Suceava;

-Adriana Cuzencu – suspendă condiţionat executarea pedepsei de 1 an şi 2 luni închisoare aplicată inculpatei pe o durată de 3 ani şi 2 luni (3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere);

-Cornelia Grumeza – 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere (5 ani de închisoare cu executare);

-Mihaiela Mariana Baciu – 2 ani cu suspendare sub supraveghere (3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare);

-Lioara Olariu – suspendă condiţionat executarea pedepsei de 1 an şi 2 luni închisoare aplicată inculpatei pe o durată de 3 ani şi 2 luni (3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere);

-Stelian Vasile Ciobaniuc –  suspendă condiţionat executarea pedepsei de 1 an închisoare aplicată inculpatului pe o durată de 3 ani (3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere);

-Cristian Marius Adochiţei – suspendă condiţionat executarea pedepsei de 1 an închisoare aplicată inculpatului pe o durată de 3 ani (3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere);

-Angela Băncescu – 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare; nu a făcut apel la soluţia de la Suceava.Sursa: monitorulsv.ro

Zeci de tineri care consumau droguri uşoare au fost depistaţi de patrulele de jandarmi pe parcursul anului trecut, cifra fiind mare în condiţiile în care vorbim doar de cazurile surprinse în flagrant, în locuri publice, fără a lua în calcul grupările mari, care au fost puse sub acuzare pe parcursul anului trecut în urma unor acţiuni de amploare coordonate de procurorii DIICOT Suceava. 

Cei 50 de tineri prinşi de jandarmi au în mare majoritate vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani, iar doi dintre ei erau minori. Tinerii au fost prinşi în parcuri, parcări sau în zona adiacentă şcolilor, locaţiile exacte nefiind făcute publice deoarece jandarmii cred că vor mai prinde şi de acum încolo consumatori în acele zone. Cei mai mulţi consumatori fumau canabis sau marijuana ori etnobotanice.

 

Majoritatea consumatorilor, prinşi în municipiul Suceava

Din datele puse la dispoziţie de Jandarmeria Suceava rezultă că patrulele de jandarmi au constatat 39 de infracţiuni prevăzute şi pedepsite de Legea 143/2000, pentru prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. În cele mai multe cazuri a fost vorba de cazuri de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, consumatorii efectivi, însă sunt şi câteva de punerea în vânzare şi distribuire de droguri de risc. În cadrul acestor 39 de acţiuni flagrante au fost depistaţi 45 de consumatori. Tot anul trecut, patrulele de ordine publică în sistem integrat (poliţist plus jandarm) au mai constatat un număr de 4 infracţiuni de deţinere  de droguri de risc pentru consum propriu, fiind depistaţi încă 5 autori.

De departe, cele mai multe cazuri de consum de droguri au fost depistate în  municipiul Suceava. Urmează municipiul Gura Humorului  - patru dosare penale, Rădăuţi  - două dosare penale şi Fălticeni  - un dosar penal.

 

Cazuri aparent mărunte, de la care însă se poate ajunge spre vârful piramidei

Aceste cazuri de tineri prinşi în flagrant în timp ce consumau droguri, deşi aparent mărunte, sunt foarte importante pentru structurile de combatere a crimei organizate, deoarece de aici se pot aduna informaţii care duc la depistarea dealerilor, a celor care fac comerţ cu droguri pe care le aduc din străinătate şi le vând prin diferite metode. De regulă, dealerii au un cerc  de persoane de încredere, care la rândul lor încearcă să-şi facă o clientelă cât mai sigură, printre consumatori. Atunci când un consumator este prins în flagrant, ancheta urcă adesea mult spre vârful piramidei.

 

Patru tineri, prinşi cu canabis mărunţit pentru ţigări, în parcarea Cetăţii de Scaun

Unul din puţinele cazuri care au putut fi mediatizate de jandarmi în ultima perioadă este din noiembrie 2016, când patru tineri au fost prinşi în flagrant cu droguri asupra lor, într-o maşină, în parcarea Cetăţii de Scaun a Sucevei. Jandarmii care patrulau în zonă au observat patru tineri într-o maşină şi, fiind o oră târzie, s-au apropiat pentru a-i legitima. Reacţia tinerilor le-a dat imediat de bănuit jandarmilor care au făcut un control amănunţit al autoturismului, constatând că pe bancheta din spate a acestuia şi în portbagaj se aflau o pungă sigilată ce conţinea cantitatea de aproximativ 300 de grame de substanţă vegetală sub formă de muguri, un grinder metalic pentru mărunţirea substanţei, foiţe de rolare a ţigaretelor şi un cântar electronic. Asupra tinerilor au fost găsite mai multe pliculeţe în care se afla canabis.

Ulterior, din cercetări a rezultat că unul dintre tineri, în vârstă de 21 de ani,  a cumpărat cantitatea de 300 de grame de canabis sub formă de muguri din Spania, plătind pentru ea suma de 400 de euro. El a declarat că urma să vândă canabisul unor clienţi cu preţul de 60-80 de lei/gram.

Doi dintre tinerii prinşi în acest caz au fost între timp trimişi în judecată de procurorii DIICOT. 

 

Acţiuni de prevenire a consumului de droguri, în şcoli

Pe lângă cazurile de consum sau trafic de droguri surprinse în flagrant, jandarmii încearcă să acţioneze şi pe partea de prevenţie. Sublocotenentul Nicoleta Andronic, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, a declarat:

“În vederea prevenirii consumului de droguri sau al altor substanţe halucinogene, în cursul anului precedent, jandarmii suceveni au desfăşurat 30 de activităţi educativ-preventive în instituţiile de învăţământ preuniversitar din judeţul Suceava, la care au participat 1.648 de elevi. Pe fondul prezentării unor filme tematice, tinerii au fost informaţi cu privire la cauzele care generează consumul de droguri, precum şi efectele devastatoare pe care le au aceste substanţe asupra organismului”.

Principala structură care se ocupă de combaterea traficului şi a consumului de droguri în judeţ este Brigada de Combatere a Crimei Orgnizate Suceava, care are Serviciul Specializat Antidrog, cu ofiţeri specialişti care se ocupă doar de acest fenomen, a cărui ţinere sub control este foarte importantă. Sursa: monitorulsv.ro

 

 

 

Arhiva Iasi TV Life

« January 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31