De la începutul lunii noiembrie, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi au ajuns 34 de persoane care au fost muşcate de animale.
Într-o singură zi au fost evaluaţi şi trataţi 19 pacienţi, cei mai mulţi fiind muşcaţi de câini şi pisici. Fie a fost vorba despre animale pe care le îngrijesc în casă sau pe lângă gospodărie, fie animale ale vecinilor sau animale de pe stradă, scrie ziaruldeiasi.ro.
Pacienţii au venit la spital pentru a primi vaccinul antirabic, iar medicii spun că această perioadă este una agitată pentru animale.
„Ne bucurăm că pacienţii dau dovadă de responsabilitate şi se adresează cabinetului nostru unde, imediat sunt incluşi într-o schemă de vaccinare bazată pe o comunicare eficientă cu informaţiile cu privire la provenienţa animalului, localizarea muşcăturii, profunzimea acesteia. Pe de altă parte, recomandăm pacienţilor să ţină cont de reţeta care însoţeşte profilaxia prin vaccinare. Rana provocată de muşcătură trebuie curăţată foarte bine, recomandat în serviciul de chirurgie. Cavitatea bucală a pisicii este bogată în floră microbiană astfel că o plagă provocată prin muşcare prezintă un risc mai mare de infectare şi complicaţii nedorite care pot duce chiar şi la operaţie”, a precizat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.
Medicii recomandă să fim atenţi la comportamentul animalelor
Cel mai mic pacient a avut vârsta de 6 ani, iar cel mai în vârstă – 71, iar cele mai multe plăgi pe care le-au suferit cei care au ajuns la spital erau pe mâini sau pe picioare.
„Recomandăm o vigilenţă mai mare atunci când observăm un comportament diferit la animal, chiar dacă vorbim de animalul propriu şi respectarea recomandărilor personalului medical specializat dacă s-a produs un incident nedorit. În felul acesta evităm situaţii medicale care, netratate corespunzător, pot duce la complicaţii la care nici nu ne-am gândi”, a mai completat medicul ieşean.
Reprezentanţii spitalului spun că personalul medical oferă şi mai multe informaţii despre cum trebuie îngrijită rana provocată de muşcătură pentru că au existat numeroase cazuri în care pacienţi care au venit pentru vaccinare aveau deja plăgile infectate.