Vinerea Mare numită și Vinerea Patimilor este ziua în care Iisus Hristos era răstignit și murea pe cruce. Această zi face parte din cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite Triduum Sacrum, care includ Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbate Mare. Astăzi se ține slujba numită Ceasurile împărătești și Vecernia, în timpul căreia se face scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii pentru închinare. Astfel, Vinerea Patimilor vine cu o serie de interdicții creștine, care trebuie respectate.
Ce nu trebuie să faci în Vinerea Patimilor:
- În această zi este interzis să muncești. Se spune că orice vei munci în această zi nu va ieși bine.
- Astfel, nu este permis să speli, coși, gătești sau orice alt tip de treabă.
- Nu este bine să vopsești ouălele în ziua de Vinerea Mare. Cel mai bine este să le vopsești ori în Joia Mare, ori în Sâmbăta Mare.
- De asemenea, nu trebuie să sacrifici animale sau păsări în această zi.
- Este interzis consumul de urzici deoarece Domnul a fost bătut cu urzici. Nu este bine nici oțet să consumi deoarece oțet i s-a dat lui Iisus să bea când i-a fost sete. În loc de apă, i s-au udat buzele cu un burete îmbibat în oțet.
- Un alt lucru recomandat este să ții post negru. Nu ai voie să bei apă sau să mănânci vreun tip de mâncare pentru a avea spor și sănătate. Vinerea Patimilor este o zi de post si rugăciune pentru iertarea păcatelor săvârșite în timpul anului.
Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare în dependență de zone
- Dis-de-dimineață se afumă casa cu tămâie, iar oamenii o înconjoară de trei ori
- Se spune că dacă plouă în Vinerea Mare va fi un an bun și roditor, iar dacă nu plouă, va fi unul secetos
- Oamenii obișnuiau să se scufunde în această zi în apă rece de trei ori, pentru a fi sănătoși tot anul
- Oamenii din Moldova cred că mersul la frizer în Vinerea Mare îi vor feri de boli și afecțiuni În trecut, lumea pleca acasă cu lumânările aprinse pe drum de la biserică
- Potrivit unor tradiții și obiceiurilor în Vinerea Mare oamenii nu se spală în Vinerea Mare În unele zone se afumă cu tămâie pomii pentru a fi feriți de animale sălbatice, boli sau dăunători