Președinta Republicii Moldova a ținut astăzi un discurs în Parlamentul European. Maia Sandu a fost aplaudată în picioare de deputații din Parlamentul European.
Mai jos, redăm o parte din discursul Președintei, rostit în plenul Parlamentului European:
,,Stimată Doamnă Președintă Metsola, dragă Roberta,
Onorați membri ai Parlamentului European,
Mă simt aici printre adevărații prieteni ai Moldovei, în cercul familiei oamenilor noștri. Permiteți-mi, înainte de toate, să vă mulțumesc în numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova pentru sprijinul dumneavoastră constant și neclintit pentru Moldova și viitorul său european, în timpuri bune și în momente grele”, a menționat Maia Sandu.
,,Sprijinul dumneavoastră a fost vital pentru menținerea Republicii Moldova pe calea sa democratică și pentru susținerea aspirațiilor oamenilor noștri de a trăi în pace și prosperitate, și de a decide asupra propriului nostru viitor.
Vă mulțumesc pentru această oportunitate de a vă vorbi, într-un moment în care regiunea noastră – și întreaga lume – trece prin cea mai dificilă perioadă din ultimul timp.
După sfârșitul Războiului Rece, noile state independente au avut așteptări mari, legate de un nou început. Un nou început de pace și dezvoltare, care ar lăsa mult în trecut rușinoasele practici de acaparare de teritorii sau de cuceriri geopolitice, de către statele mari.
Cu toții am sperat că lipsa totală de respect față de granițele naționale ale noilor state independente și față de modul de viață ales de acestea nu o să mai reapară. Ne-am așteptat ca zonele tampon și sferele de influență să nu mai ghideze relațiile dintre vecini.
Mai presus de toate, ne-am dorit ca statele să fie tratate ca națiuni cu propriile lor aspirații și că voința și vocea lor vor fi auzite și respectate.
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei încearcă să pună capăt acestor speranțe și ne aruncă pe toți cu un secol înapoi în istorie. Pentru că acest război a fost cauzat tocmai de planuri geopolitice de remodelare a regiunii, de împărțire a acesteia în sfere de influență, de acaparare de teritorii.
Rusia a atacat un stat vecin, așa cum au făcut-o marile puteri în trecut, și a declanșat o tragedie de neimaginat pentru ucraineni și întregul continent european.
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a fost conceput pentru a transforma Ucraina în ceva ce nimeni nu și-ar dori să fie – o anexă geopolitică a unui vecin mai puternic.
Statele Baltice, bulgarii, ungurii, polonezii, românii, cehii, slovacii și germanii – state libere astăzi – își amintesc prea bine ce înseamnă acest lucru. Am sperat și ne-am așteptat ca acele vremuri să nu se mai întoarcă niciodată.
Totuși, au făcut-o. Cu toții vedem tragediile femeilor, bărbaților, copiilor și bătrânilor ce și-au pierdut casele și pe cei dragi. Cu toții am văzut crime împotriva ucrainenilor, care nu au făcut niciun rău nimănui. Moldova simte profund durerea și tragedia prin care trece Ucraina.
În dimineața zilei de 24 februarie, Moldova s-a trezit cu o nouă, sumbră, realitate. La fel ca mulți din țara noastră, am putut auzi, din biroul meu, bombele căzând peste Odesa.
Dar șocul și agonia războiului au fost întâmpinate de cetățenii noștri cu bunătate, generozitate și compasiune.
În câteva ore, autoritățile noastre au început să primească zeci de mii de refugiați care fugeau de brutalitatea războiului.
În doar în câteva săptămâni, populația noastră de 2,6 milioane de oameni a crescut cu 4%. Aproape o jumătate de milion de ucraineni au trecut frontiera noastră și circa 90.000 din ei sunt încă împreună cu noi, găzduiți de concetățenii mei cu suflet mare. Jumătate dintre refugiații de astăzi sunt copii. Și aceasta reprezintă 10% din numărul total de copii din țară.
Suntem copleșiți, dar hotărâți să facem tot posibilul pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie. Vom continua să oferim sprijin umanitar Ucrainei și vom continua să fim alături de poporul ucrainean – vecinii noștri, prietenii noștri, partenerii noștri.
Am condamnat imediat războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Susținem suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, așa cum am făcut-o întotdeauna.
Crimeea este Ucraina. Donbas este Ucraina. Kiev este Ucraina. Și vor fi întotdeauna. Acest război nu are nicio justificare și trebuie oprit imediat.
În ultimele trei decenii, Moldova a avut multe realizări de care ne putem mândri.
De-a lungul istoriei noastre independente, Moldova a fost și rămâne o țară democratică, cu alegeri libere și competitive.
Voința și demnitatea, exprimate liber, ale cetățenilor noștri reprezintă valori fundamentale care stau la baza statului nostru.
Cetățenii noștri nu au permis niciodată ca voința lor liber exprimată să le fie retrasă. Cei care au încercat să facă acest lucru, întotdeauna au eșuat.
Moldova de astăzi este ghidată și condusă de cetățenii săi și ei au oprit în mod constant politicienii care au dorit să-și impună relele intenții asupra țării.
Discursul integral AICI.