Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a marcat în pastorala de anul acesta în special războiul din Ucraina, reuşind să transmită un mesaj care atinge majoritatea fricilor românilor.
Acesta îi îndeamnă să îşi deschidă inima către refugiaţi, să nu se uite strâmb la cei din jur doar pentru că sunt străini, să se întoarcă către rugăciune şi să ţină cont de faptul că există o responsabilitate a tuturor pentru conflictul din apropierea graniţelor, scrie ziaruldeiasi.ro.
„Conducătorii popoarelor au rolul lor foarte important pentru tot ce se întâmplă în lume”, spune IPS Teofan în predica sa, dar spune că şi „noi, creştinii, avem responsabilitatea noastră şi încă una deosebit de mare”.
„Sărbătoarea Învierii Domnului, pe care o prăznuim astăzi, aduce în faţa noastră bucuria biruinţei lui Hristos asupra morţii. Această bucurie este însoţită anul acesta de îngrijorarea legată de războiul din vecinătatea ţării noastre, dar şi de nădejdea venirii unor vremuri mai bune. Atenţia ne este îndreptată spre cei aflaţi în luptă fratricidă, spre cei care suferă, spre mai marii lumii, nutrind în sufletele noastre speranţa ajungerii la o înţelegere şi la reaşezarea păcii. În acelaşi timp, mulţi dintre noi ne întrebăm: Eu ce fac în această situaţie? Cum mă implic? Am eu vreun rol în toată această dezlănţuire a răului?”, spune mitropolitul în debutul discursului său.
Acesta dedicat o parte specială de mulţumire a creştinilor pentru primirea refugiaţilor. Le mulţumeşte şi îi îndeamnă pe toţi să mulţumească celor care „şi-au deschis inima şi casa” pentru refugiaţii care vin din zone de război.
IPS Teofan continuă predica sa vorbind despre faptul că mulţi credincioşi au ajuns să se raporteze la momentul Învierii ca fiind o clipă istorică, petrecută acum mai bine de 2.000 de ani, iar de Sfintele Paşti este cinstit acest eveniment, se întâlnesc familiile, prietenii şi se fac drumeţii în aer liber. „Într-o atare concepţie despre Înviere, înţelegem de ce există atâta dezbinare, atâta război între fraţi”, mai spune mitropolitul, insistând apoi asupra felului în care Învierea lui Hristos a avut loc pentru ca fiecare dintre noi să ne putem reevalua viaţa.