În cazul în care ești pensionar și te gândești să te angajezi la stat, cumularea pensiei cu salariul va deveni imposibilă. Trebuie să alegi una dintre cele două.
Persoanele care încasează pensie și salariu la stat vor avea termen de 30 de zile de la aprobarea legii de a opta pentru una dintre cele două forme de venit, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan. Vestea a venit la finalul ședinței de Guvern de miercuri. Deși ai crede că această situație se manifestă într-un număr mic de cazuri, te înșeli.
La ora actuală, în România, sunt 35.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul de la stat. Raluca Turcan a afirmat că proiectul de lege privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul a fost discutat miercuri în prima lectură. Săptămâna viitoare va fi aprobat și va fi trimis în Parlament pentru dezbatere.
În teorie, noul mecanism este menit să prevină situația tinerilor cu vârste până în 45 de ani care încasează un salariu generos pe lângă pensia fabuloasă până la adânci bătrâneți. Din păcate, sunt șanse mari să afecteze și oameni care reintră în câmpul muncii pentru că nu se descurcau din pensie.
În ceea ce privește formalitățile din spate, Turcan a precizat că un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare și dorește să muncească mai departe depune o cerere, iar aceasta este suficientă pentru a-și putea continua activitatea. În sectorul public, atunci când optează pentru prelungirea continuării activității, se suspendă dreptul la pensie. Posibilitatea de reangajare este deschisă persoanelor cu vârsta până în 70 de ani.
Deși proiectul de lege este destul de clar în scop, vor exista și numeroase excepții de la noua inițiativă. Persoanele care sunt alese în funcţii publice sau cele care au durata mandatului definită de Constituţie sunt exceptate. În plus, sunt exceptate persoanele care încasează în momentul de faţă venituri sub formă de drepturi de autor şi drepturi conexe în baza legii drepturilor de autor, personalul didactic plătit cu ora, pensionarii încadraţi în cadrul III de invaliditate, asistenţii maternali, asistenţii personali şi îngrijitorii la domiciliu sau membrii Academiei Române.Cei care sunt curioși când legea salarizării va suferi modificări majore, răspunsul este unul destul de abstract. Ministrul Muncii a mai spus că nu există o presiune foarte mare pentru finalizarea legii. „Nu avem o presiune foarte mare să o finalizăm, pentru că nu dorim să facem o lege dominată de excepții. Ne-am propus cam într-un an de zile”, a mai spus Turcan.
Sursa: playtech.ro