Începând cu anul 2008, când Adunarea Generală a ONU a stabilit pentru prima dată în urma rezoluției A//62/7 sărbătorim pe data de 15 septembrie Ziua Internațională a Democrației, România reprezintă unul dintre statele de la nivel global care a dus o luptă îndelungată pentru ca drepturile, libertățile cetățenești și valorile democratice să fie respectate și totodată pentru ca aceasta să dobândească o cultură democratică, să aibă un sistem politic format din mai multe partide pe care cetățenii prin dreptul de vot să le poată alege pentru a le fi reprezentate interesele în cadrul alegerilor libere, periodice și echitabile.
Democrația este cea care contribuie într-o mare măsură la progresul economic-social al unui stat și cea care poate menține pacea și securitatea internațională. La rândul său, democrația devine un mediu natural pentru protecția și realizarea efectivă a drepturilor omului. Aceste valori sunt întruchipate în Declarația Universală a Drepturilor Omului care consacră o serie de drepturi politice și libertăți civile care sunt pilonii unei democrații autentice.
Ziua Internațională a Democrației reprezintă o oportunitate de a reexamina starea democrației în lume. Democrația este atât un proces cât și un scop și doar participarea și sprijinul deplin al comunității internaționale, al organismelor naționale de guvernare, al societății civile și al indivizilor vor face din idealul democratic o realitate universală.
(Sursa: Comunicat de presă Vasile Cîtea, deputat PSD Iași)