Aceasta ar trebui să fie întrebarea care să pună pe jar instituţiile competente atât material cât şi teritorial. Da, situaţia Spitalului Mobil de la Leţcani este una de neînţeles în contextul în care, zi de zi, Centrul Judeţean pentru Comunicare medicală Covid 19 Iaşi ne arată proporţiile dezastrului şi nu exagerez când spun dezastru.
Deşi la nivel judeţean, din cei aproape un milion de locuitori doar 230.294 au fost imunizaţi cu schema completă, deşi în ultimele 24 de ore raportate la data de 12 octombrie 2021 în judeţul Iaşi s-au mai îmbolnăvit 757 de români din cei efectiv testaţi, fără să mai adăugăm asimptomaticii sau cei cu forme uşoare care sunt trataţi pentru simptomatologie de răceala obişnuită, deşi municipiul Iaşi a ajuns la o rată de incidenţă de 10.06 cazuri la 1000 de locuitori şi deşi cozile de ambulanţe de la unităţile de tratare a Covid 19 sunt deja de notorietate, blestemul a ceea ce s-a numit Guvernul Cîţu încă mai bântuie la Iaşi.
Spitalul mobil de la Leţcani, singurul spital ROL 3 NATO din ţară care ar putea să pună la dispoziţia celor care luptă cu boala şi decesele provocate de boală un număr de 256 de paturi din care 103 de terapie intensivă, rămâne, în continuare, închis şi doar pentru faptul că a fost făcut în timpul mandatului PSD la Consiliul Judeţean Iaşi.Cele 30 de neconformităţi s-au dovedit a fi doar o diversiune vânturată prin presa aservită celor două “Palate” pentru ca, în final, să mai rămână de rezolvat doar 2 neconformităţi reale, fără să se aducă aminte despre vreo deficienţă la instalaţia de producere sau stocare a oxigenului.
Cum nu mai era alt motiv de inventat pentru a pune beţe în roată deschiderii acestui spital, cu conducere militară sau nu, iată că diversiunea a îmbracat elementele constitutive ale unei infractiuni şi, stupoare: spitalul nu poate primi pacienţi pentru că lipseşte un stocator de oxigen.
Serios? Acest stocator nu lipsea în toamna şi iarna anului 2020 când la acest spital au fost trataţi peste 1000 de pacienţi, fără ca vreunul sa aibă degerături în saloane din cauza frigului, aşa cum au apărut tot felul de diversiuni, moştenite din alte timpuri, pe la canalele de comunicare aservite!
Dacă tot s-a adus în discuţie problema oxigenului şi a lipsei unui stocator, trebuie precizat faptul că, la acest spital, staţiile de oxigen erau conectate la 3 surse de oxigen diferite, spitalul deţinând şi 4 fabrici de oxigen autorizate ISCIR, un stocator de 10.000 litri şi o baterie cu 12 butelii de oxigen, toate funcţionale în momentul închiderii spitalului şi fără să se menţioneze vreo neconformitate, nici măcar una de tipul celor propagandistice false.
Nu, motivul real pentru care acest spital nu îşi îndeplineşte rolul, acela de a salva vieţi şi de a vindeca oameni este că această unitate medicală a fost realizată de administraţia PSD, fapt pentru care puterea de dreapta consideră că pierderile de vieţi omeneşti sunt preferabile recunoaşterii lucrurilor bune făcute de adversarii politici.
Da, stăm şi ne întrebăm oare când vom citi într-un rechizitoriu fraza: “A fost nevoie să moară oameni pentru ca spitalul din Leţcani să poată primi, din nou, pacienţi iar cei vinovaţi să fie traşi la răspundere penală”.Situaţia din ţară şi din judeţ impune urgenţa deschiderii acestui spital cât şi urgenţa începerii urmăririi penale împotriva tuturor celor care, prin gestul lor criminal, s-au opus dreptului pacienţilor de a fi trataţi şi vindecaţi.
(Sursa: Comunicat de presă Vasile Cîtea, deputat PSD Iași)