Camera Deputaților nu este formată numai din P.S.D. care reprezintă doar 35% din totalul membrilor. P.S.D. nu este singurul responsabil atunci când (pe fondul unei crize fără precedent) trece o lege nepotrivită.
Drumul unei legi prin Parlament este supus unor mecanisme complicate, ceea ce explică aparenta lentoare a adoptării unui proiect legislativ. Pe acest drum se află și multe avize obligatoriu cerute unor instituții ale statului, printre care și Guvernul României.
În acest caz, avizul Guvernului Orban a fost trimis cu 2 luni întârziere. Respectivul proiect de lege a primit numai avize negative, cu mult înainte să se pronunțe Guvernul.
În ultima perioadă, Camera Deputaților a lucrat „pe avarie” și nu este inutil să ne amintim că, în Parlament, în ziua în care trebuia supus în discuție proiectul de lege al Autonomiei Ținutului Secuiesc, nu a mai putut avea loc ședința de plen, deoarece un senator liberal a semănat Covid 19 prin prejur și Parlamentul a trebuit să își schimbe modul de lucru.
Adoptarea tacită nu înseamnă că proiectul de lege a fost votat de palamentari. De altfel, cameră decizională în aces caz este Senatul și votul dat astăzi în Senat este edificator.
Să nu uităm că un astfel de proiect de lege vizând Autonomia Ținutului Secuiesc este vânturat prin Parlament de vreo 30 de ani, cu precădere înainte de alegeri. Și-au adus aminte liberalii contemporani că numele partidului lor conține și termenul „național”?
Poate, în viitor, Guvernul liberal și președintele Republicii vor lucra și pentru România.
Deputat Cîtea Vasile, membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport și vicepreședinte în Comisia pentru tehnologia informației