Guvernul Cîţu, aflat la al doilea “descălecat” după ruşinoasa fugă de pe holurile Parlamentului, şi-a conturat agenda politică astfel încât să pedepsească pe toţi cei care au contribuit în decembrie la rezultatul dezastruos al PNL.
Prima dată au simţit profesorii fiorii răzbunarii liberale prin amânarea actului normativ care ar fi trebuit să le mărească salariile încă de la sfârşitul anului trecut.După profesori a venit rândul pensionarilor, votanţi tradiţionali ai stângii din România, cărora nu li s-a mai aplicat o lege care emitea efecte juridice şi care ar fi obligat Executivul la indexarea punctului de pensie cu 40%.
Chiar dacă Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra acestui aspect, “Cîţu cel crud”, aşa cum încep românii să îl numească, a venit cu un proiect de creştere graduală a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2022, care să acopere indicele inflaţiei plus 50% din creşterea salarului brut pe economie, cu mult mai puţin decât actul normativ “trunchiat” de Executiv.
Evident că nici ceilalţi bugetari nu au scăpat. Aşa cum afirmă surse politice din cadrul PNL, prin proiectul de buget pentru anul 2021, se pare că se va renunţa la emiterea voucherelor de vacanţă, precum şi la sporurile şi indemnizaţia de hrană pentru bugetari, pentru care se va lua, în cel mai bun caz, o decizie de plafonare pentru atingerea ţintei de deficit de 7%!
Curios este faptul că aceste măsuri de protecţie socială la care s-a renunţat de către Guvernul Cîtu au fost luate de guvernele PSD care luptau pentru a evita depăşirea unui deficit bugetar de 3% şi nu 7%, cât anunţă triumfalist liberalii.
Ultima măsura a guvernului liberal scandalizează, în fapt, toţi tinerii studenţi din România.
Ca şi cum călătoriile gratuite ale studenţilor prin intermediul CFR ar aduce gaură în bugetul României şi nu jaful generalizat şi premeditat al Guvernului pentru saturarea clienţilor săi politici, iată că în înţelepciunea sa, domnul premier “selfie la pătrat” doreşte reducerea subvenţiei acordate pentru studenţi, astfel încât aceştia să nu mai poată călători gratuit cu trenul, ci să se revină la sistemul din 2016, anume subvenţionarea călătoriei cu doar 50% cu un număr maxim de 24 de călătorii pe an.
Deşi măsura de protecţie socială viza călătoria gratuită la clasa a doua având ca beneficiu direct studenţii navetişti, Guvernul Cîţu pare a uita faptul că 38% din studenţii români au probleme financiare, conform ultimului barometru Eurostudent VI, mai mult cu 10% decât media europeană, România confruntându-se, de altfel, şi cu un risc crescut de sărăcie şi excluziune socială la populaţia activă de peste 30%.
Având în vedere toate cele precizate, credem că se naşte, în mod legitim, următoarea întrebare:Domnule Cîţu, dacă prin proiectul de buget vă bateţi joc efectiv de bugetari şi studenţi, la prima rectificare bugetară va veni rândul însoţitorilor persoanelor cu nevoi speciale, cât şi a agricultorilor români, să simtă “generozitatea” guvernării liberale?
(Comunicat de presă deputat PSD, Vasile Cîtea)