Conform studiilor de specialitate, cancerul îi afectează pe bărbați ceva mai mult decât pe femei, proporțiile fiind de 54 % din cazurile noi, respectiv 56 % din decese. Cu toate acestea, cancerul de sân la femei este tipul de cancer cel mai des diagnosticat (peste 355 000 de femei în UE în 2020). Asumarea şi adoptarea de către Parlament prin lege, a Planului naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului reflectă efortul şi angajamentul întregii societăţi de a lupta cu cancerul. Astfel, PSD a initiat un proiect de lege care se va afla in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor saptamana viitoare.
Acest plan, are în vedere o iniţiativă prin care să se asigure accesul rapid Ia servicii de depistare, diagnosticare, tratament şi îngrijire în cazul cancerelor pediatrice. Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România se implementează pentru o perioadă 2023-2030.
Beneficiarii măsurilor prevăzute în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului sunt toţi cetăţenii români care se află pe teritoriul României, au domiciliul sau reşedinţa în România, cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai Spaţiului Economic European şi cetăţenii Confederaţiei Elveţiene, precum şi străinii şi apatrizii care au domiciliul sau reşedinţa în România. Toţi beneficiarii au dreptul garantat de stat la serviciile de natură medicală, socială şi de susţinere psihologică cuprinse în Planul naţional, asigurate prin intermediul furnizorilor de servicii organizaţi conform legii, în funcţie de specificul serviciilor acordate şi de nevoile particulare ale fiecărui beneficiar.
Ministerul Sănătăţii împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate creează un fond de inovaţie în sănătate în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii.
(Sursa: Comunicat de presă Vasile Cîtea, deputat PSD Iasi)