Săptămâna trecută, în cadrul Comisiei pentru Învăţământ, a avut loc dezbaterea cu tema „Alimentaţie sănătoasă şi suport alimentar în unităţile de învăţământ preuniversitar”.
A fost o discuţie constructivă în care s-au atins mai multe puncte importante şi anume ce înseamnă, mai exact, o alimentaţie sănătoasă, cât de important este să le asigurăm copiilor un pachet alimentar adecvat. De asemenea, s-a vorbit despre alimentaţia din şcolile româneşti şi despre mişcare.În prezent, copiii din şcoli primesc lapte, corn şi un fruct. Desigur că aceste alimente au rolul lor, însă nu asigură necesarul de vitamine, proteine şi substanţe nutritive de care are nevoie organismul copiilor.
În acest context, este foarte important să se ia măsuri pentru ca elevii să mănânce cât mai sănătos în timpul în care se află la şcoală.Anul trecut, Guvernul a adoptat o ordonanţă ce prevede că, în semestrul I al anului şcolar 2021-2022, până la data de 31 decembrie 2021, preşcolarilor şi elevilor din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat li se acordă un suport alimentar constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi. Acesta a fost un proiect pilot. Însă proiectul ar putea fi extins la nivelul întregii ţări, în aşa fel încât toţi elevii să primească o masă caldă.În acest sens, există deja susţinere din partea asociaţiilor de părinţi, dar şi din partea autorităţilor locale şi centrale.
Toată lumea îşi doreşte să avem în şcoli mâncare bună şi proaspătă, mai ales acum, când, la toate colţurile, sunt o mulţime de ispite nesănătoase pentru copii.
Și mă refer aici la tot felul de chioşcuri aflate în apropierea unităţilor de învăţământ de unde elevii îşi cumpără dulciuri sau tot felul de gustări pline de conservanţi, coloranţi şi de substanţe nocive.În aceste condiţii, în care nu prea reuşim să controlăm ceea ce mănâncă elevii în timpul în care se află la şcoală, vedem că rata obezităţii la copii e tot mai mare. Cele mai recente date arată că aproape 20% dintre copiii din România suferă de obezitate. Iar asta nu înseamnă doar kilograme în plus, ci şi stimă de sine scăzută, prieteni tot mai puţini, poate chiar depresie. La care se adaugă riscul de a dezvolta alte boli grave precum diabetul sau hipertensiunea.
Avem nevoie urgent de o lege care să introducă mesele sănătoase în şcolile din România. Și, pe lângă asta, avem nevoie ca elevii noştri să facă mai multe ore de sport. Aşteptăm de la ministrul Sportului să ia atitudine în acest sens. Chiar el declara faptul că e necesară creşterea numărului de ore de sport din programa şcolară şi că acest lucru va fi prevăzut în stratagia naţională pentru sport, care va fi gata în această primăvară. Eduard Novak a mai declarat şi faptul că, peste trei ani, elevii ar trebui să facă săptămânal cinci ore de sport la şcoală.
De asemenea, diversitatea de sporturi care se vor putea face la şcoală va fi mai mare. Toată lumea aşteaptă veşti în acest sens de la Ministerul Sportului. Veşti care sperăm să vină în curând.Cu mai mult sport şi o alimentaţie mai echilibrată, copiii vor deveni mai sănătoşi, mai disciplinaţi, mai motivaţi şi vor da mai mult randament la şcoală. Și, evident, toate aceste lucruri au un aport semnificativ în transformarea lor ca adulţi.
(Sursa: Comunicat de presă, Vasile Cîtea, deputat PSD Iași)