Deputatul PSD Iaşi, Vasile Cîtea, vicepreşedinte al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor şi membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a susţinut în plenul Camerei Deputaţilor o declaraţie politică referitor la împlinirea a 30 de ani de la Revoluţia din 1989.
Zilele acestea se împlinesc 30 de ani de la Revoluţia din 1989. Evenimentele tragice care au condus la prăbuşirea regimului comunist acum 30 de ani constituie un reper fundamental pentru istoria naţională şi europeană. Ele au marcat radical nu doar destinul României, dar şi evoluţia sa în cadrul comunităţii internaţionale. Multi istorici susţin faptul că, fenomenul care este cunoscut sub numele de „Revoluţia română” a început la Iaşi, pe 14 decembrie 1989 şi nu două zile mai târziu, la Timişoara.
Atunci, mai mulţi dizidenţi ieşeni, în frunte cu Ștefan Prutianu de la Combinatul de Utilaj Greu (CUG), colegul său Cassian Maria Spiridon, Vasile Vicol, fraţii Vasile şi Emilian Stoica, precum şi Titi Iacob, au pus la cale o demonstraţie împotriva regimului condus de Nicolae Ceauşescu.
La 16 decembrie 1989 a început la Timişoara revoluţia care avea să provoace căderea comunismului în România. A doua zi, la 17 decembrie 1989, timişorenii s-au adunat în stradă în număr foarte mare. După două zile în care armata, miliţia şi securitatea încearcă să reprime fără succes revolta, demonstranţii ocupă, la 19 decembrie 1989, centrul Timişoarei, din zona Piaţa Operei. Cele mai multe întreprinderi din Timişoara îşi încetează activitatea, se organizează mitinguri de protest, se formulează revendicări. Pe străzile oraşului, militarii fraternizează cu revoluţionarii şi se scandează: „Armata e cu noi!”.
La 20 decembrie 1989, este emis un Decret prezidenţial prin care se instituie starea de necesitate pe teritoriul judeţului Timiş, ca urmare a „gravei încălcări a ordinii publice prin acte teroriste”. 21 decembrie este considerată prima zi a Revoluţiei în Bucureşti. Atunci, demonstranţii s-au adunat în apropierea Hotelului Intercontinental din Piaţa Universităţii şi au ridicat o baricadă în faţa dispozitivului de intervenţie.
În 22 decembrie, zeci de mii de bucureşteni au ieşit în stradă şi l-au forţat pe Nicolae Ceauşescu să fugă cu un elicopter. În urma evenimentelor din decembrie 1989, peste o mie de persoane au fost ucise şi alte peste trei mii au fost rănite.
La 30 de ani de la Revoluţie, gândul meu se îndreaptă către toţi românii care s-au opus în stradă dictaturii şi care au luptat pentru libertate şi pentru democraţie. Aceşti români sunt eroii care au făcut posibil, prin sacrificiul şi curajul lor, actul care va rămâne pentru totdeauna în cărţile de istorie.
Revoluţia din Decembrie 1989 a marcat istoria naţiunii române şi a constituit trecerea de la regimul comunist, la valorile şi principiile democratice ale ţărilor occidentale. În prezent, noi toţi avem datoria de a apăra idelurile Revoluţiei Române pentru că apărarea lor înseamnă apărarea instituţiilor statului de drept, a valorilor libertăţii şi democraţiei, precum şi respectul pentru cetăţeni.
sursa comunicat de presă remis de către Cabinet Parlamentar dep. Vasile Cîtea