Odată cu izbucnirea conflictului din Ucraina, întreaga lume a început să impună sancţiuni economice dure Rusiei. Au început să curgă măsuri fără precedent adoptate de U.E. împotriva Rusiei: excluderea din SWIFT, îngheţarea rezervelor internaţionale ale băncii centrale, vânătoarea de active ale oligarhilor ruşi.
La rândul ei, România are şi ea o relaţie pe plan economic cu Rusia. Datele Ambasadei României în Federaţia Rusă arată că, în aprilie 2021, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Federaţia Rusă erau de 1,35 de miliarde de dolari, cu exporturi de 401 milioane de dolari şi o cifră a importurilor de peste două ori mai mare: 948 de milioane de dolari.
În ţara noastră există diverse sectoare influenţate oficial de afacerile ruseşti, în special din industria petrolieră şi a metalurgiei aluminiului. Există la noi în ţară peste 600 de firme ruseşti.
Investitorii ruşi vin la noi în ţară mai ales prin intermediari sau apelează la firme subsidiare din ţări europene cu un regim fiscal mai relaxat – Olanda, Cipru, sau cu care au parteneriate de tradiţie – Germania, Italia.
Am fost indignat atunci când am aflat că statul român a susţinut ani de zile aceste afaceri. Diverse companii de stat, ministere sau autorităţi locale au încheiat, de-a lungul timpului, sute de contracte cu o firmă rusească livratoare de carburant şi au pompat în conturile acesteia sute de milioane de euro.
În contextul acţiunilor barbare întreprinse de Rusia, orice legătură cu acest stat trebuie să fie încheiată. Este necesar să luăm măsuri prin care banii noştri să nu ajungă să finanţeze războiul.
Am văzut că deja s-au făcut controale la mai multe firme ruseşti şi că s-au dat şi sancţiuni acolo unde s-au găsit nereguli. Aceste verificări trebuie să continue şi în perioada următoare. De asemenea, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală este autoritatea competentă care poate bloca fondurile sau resursele economice deţinute de oameni de afaceri sau companii ruseşti în România. Mă aştept ca ANAF-ul să ia măsurile necesare. Este necesar şi ca managerii să verifice companiile cu care colaborează, pentru a reduce riscurile comerciale, precum cel de neîncasare creanţe sau de insolvenţă.
Este important ca, în momentul în care facem aceste acţiuni, să avem grijă să nu-i sancţionăm şi pe cei care nu au nicio legătură cu tot ceea ce se petrece în Rusia. Am văzut că şi românii au început să-i sancţioneze pe marii magnaţi ruşi şi să nu mai cumpere produse de la firmele acestora. Instituţiile abilitate trebuie şi ele să-şi facă treaba şi să aplice sancţiunile decise la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, fac un apel către întreaga clasă politică pentru a acţiona „ferm”, în contextul războiului din Ucraina.
(Sursa: Comunicat de presă, Vasile Cîtea, deputat PSD Iași)