„Deputatul PSD, Cîtea Vasile, vicepreşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor şi membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a votat pentru adoptarea Plx-ului 124/2019 privind majorarea alocaţiilor de stat pentru copii, precum şi acordarea alocaţiei de stat pentru copiii cu handicap, inclusiv copiii cu handicap de tip HIV/SIDA, în cuantumul prevăzut de Legea nr.61/1993.
De remarcat este faptul că, parlamentarii PSD au votat această propunere legislativă alături de reprezentanţii Pro Europa, UDMR şi parlamentarii minorităţilor naţionale, în timp ce reprezentanţii celorlalte formaţiuni politice, adică a Guvernului monocolor PNL susţinut de USR şi PMP au ales să scoată cartelele, gestul acesta neputând fi interpretat decât o fugă de răspundere faţă de cetăţenii României şi faţă de toate aceste categorii sociale vulnerabile, dispreţul fiind unul ridicat la rang de lege de actuala putere.
Alocaţiile vor fi în cuantum de: 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap, 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap. În altă ordine de idei PSD nu va susţine amendamentul promovat în comisia de resort de unul dintre parlamentari, amendament care pune semnul egal între pensiile speciale ale diferitelor categorii socio-profesionale şi indemnizaţiile sau drepturile de rentă viageră cu privire la sportivii români, respectiv artiştilor români.
Evident că, nu se poate pune semnul egal între aceştia deoarece, cel puţin în cazul sportivilor calcularea rentelor viagere şi modul lor de calcul inclusiv condiţiile de eligibilitate pentru care se pot calcula şi preda la plata astfel de rente ţine exclusiv de criteriul performanţei sportive. Legea nr. 69 din 28 aprilie 2000 a educaţiei fizice şi sportului precizează că, se pot plăti rente viagere pentru rezultate cu totul deosebite: medalii de bronz, argint sau aur la olimpiade sau medalii de aur la campionatele mondiale.
Deci calcularea acestor indemnizaţii se face exclusiv raportându-se la criteriul valorii performanţei obţinute ceea ce nu este cazul şi în cazul pensiilor speciale în care modul de calcul nu reprezintă altceva decât un privilegiu sau o situaţie de discriminare pozitivă a unor categorii socio- profesionale, în detrimentul celorlalte categorii socio – profesionale, nefiind raportat la criteriul performanţei în domeniul în care şi-a desfășurat activitatea titularul de pensie specială.
Având în vedere şi faptul că, prin raportare la legislaţia în vigoare care reprezintă sediul materiei suntem în situaţia unor acte normative cu caracter distinct, iar PSD nu va face o confuzie şi nici nu va prezenta o soluţie concurentă în ceea ce priveşte preluarea în categoria pensiilor speciale şi a indemnizaţiilor sportivilor, ba mai mult va face o opinie separată şi nu va susţine tăierea acestor indemnizaţii pentru oricare din considerentele expuse mai sus.”
sursa: comunicat de presă remis de către Birou Parlamentar deputat PSD, Vasile Cîtea