Vacile maidaneze care i-au terorizat ani în șir pe locuitorii orașului stațiune de interes național Vatra Dornei au fost ridicate marți și duse la o fermă din Floreni. Operațiunea a părut un episod din ”Las Fierbinți de Vatra Dornei”, cu animalele mutate de colo-colo și cu reprezentanți ai mai multor autorități ale statului care nu știau efectiv cum să procedeze. Nici măcar operațiunea de încărcare a animalelor într-un mijloc de transport nu a putut fi dusă la capăt, explicația fiind aceea că ”vacile sunt semisălbatice”.
Totul a plecat de la materialul publicat de Monitorul de Suceava în care apărea un taur pe scările sediului Poliției Vatra Dornei. Lăsate libere de peste 20 de ani, vacile aparținând Octaviei Milici au devenit o adevărată problemă.
”Am avut numeroase plângeri pe această temă. De la mașini avariate de animale, până la bălegar la locurile de joacă și în parc, iar totul a culminat cu accidente rutiere sau feroviare”, a arătat Marius Rîpan, viceprimar al orașului Vatra Dornei.
În ciuda numeroaselor nemulțumiri și a faptului că situația se perpetua de peste 20 de ani, până marți, 2 noiembrie 2021, nimeni nu a făcut mai nimic. O încercare de a pune lucrurile pe făgașul normal a avut loc în august 2021 (abia în august 2021).
”În vara acestui an, colegii noștri, împreună cu cei de la Poliția Animalelor, au discutat cu proprietara bovinelor, căreia i s-a pus în vedere să nu le mai lase libere. Cu acel prilej și-a luat angajamentul că va avea grijă de animale, angajament care după cum se vede a fost încălcat”, a arătat Lăcrămioara Vieru, director adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava.
Animalele, transportate pedestru de la Vatra Dornei la Floreni, inclusiv pe E 58
Pentru a fi totală, comedia cu patru copite nu se putea finaliza în condiții normale. Mare parte din vaci nu au putut fi transportate cu autocamionul de la Vatra Dornei la Floreni. Doar două animale au putut fi urcate în camion și au ajuns pe cale rutieră. Celelalte 15 au fost duse pedestru, pe o distanță de circa 11 km. O parte din traseu a fost pe drumuri lăturalnice, dar din cauza lipsei alternativelor, de la Dorna Candrenilor la Floreni s-a mers pe drumul european 58.
Sursa: Monitorul de Suceava