Medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi au avut de tratat un caz deosebit de grav în cursul zilei de ieri. Un bebeluş de doar zece luni de zile a fost transportat de urgenţă de la spital, după ce, conform declaraţiilor părinţilor, ar fi căzut din pat direct în cap.
Copilul este din Botoşani, iar Monitorul de Botoşani scrie că părinţii l-au adus de urgenţă la spital pe micuţ după ce au observat că era extrem de somnolent după lovitură. Surse din cadrul UPU-SMURD Botoşani au declarat pentru publicaţia citată că micuţul căzuse de la aproximativ 80 de centimetri şi că examenele de specialitate au arătat un traumatism cranian acut, hematom epidural, un hematom epicranian şi o fractură parietală dreapta.
Transportat la Iaşi de urgenţă, micuţul a ajuns la Spitalul de Neurochirurgie, unde medicii au rezolvat întâi problema care îi punea viaţa în pericol imediat: hematomul extradural, scrie ziaruldeiasi.ro.
„A ajuns la noi şi s-a intervenit de urgenţă, este vorba de eliminarea unui hematom extradural. Practic un cheag de sânge care apare după un traumatism, între os şi învelişurile creierului. Este o urgenţă neurochirurgicală, iar intervenţia s-a realizat în condiţii foarte bune, a fost operat cu succes.
Anticipăm o evoluţie bună, începe deja să se trezească, se stabilesc planurile de refacere. Teoretic nu ar trebui să aibă sechele fiindcă s-a intervenit la timp, dar este greu de evaluat acum un copil la zece luni. Vom ţine sub observaţie”, a declarat dr. Lucian Eva, managerul unităţii medicale.
Acesta a explicat că în cazul unor astfel de accidente petrecute în casă, când copiii mici cad, chiar şi de la înălţimi mai joase, părinţii trebuie să le observe comportamentul pentru a vedea dacă sunt indicatori ale unor leziuni mai grave. Astfel dacă copilul îşi pierde cunoştinţa, se plânge de dureri de cap sau, dacă nu poate vorbi încă, duce des mâna la cap înseamnă că sunt semne de îngrijorare.
„Sau ne putem uita la acesta caz: copilul iniţial a plâns, apoi a devenit somnolent. Mai mult, în zona fontanelei frontale, unde oasele capului încă nu şi-au finalizat creşterea, trebuie urmărit dacă se umflă pielea, dacă este peste nivelul osului. Când există presiune intracraniană mare, atunci zona respectivă este umflată şi pulsează”, a mai precizat dr. Lucian Eva.