Tumorile cardiace sunt creşteri anormale în muşchiul inimii sau în structurile adiacente. Acestea sunt rare, pot fi benigne sau necanceroase, maligne sau canceroase, iar identificarea lor precoce este critică.
Tumorile cardiace benigne sunt mai frecvente decât cele maligne şi, chiar dacă pot continua să crească, nu se răspândesc în alte zone.
În unele cazuri pot bloca o parte a inimii sau îi afectează structura, fiind dificil de extras. Cea mai des întâlnită formă de tumoare cardiacă benignă este mixomul atrial, dar mai pot fi lipoamele, fibroamele, rabdomioamele sau fibrielastoamele papilare.
O tumoare la inimă malignă este puţin probabil să se fi format în inimă şi mult mai sigur să fie cauzate de un cancer răspândit în organism de la un alt organ.
Cine poate fi afectat de tumori cardiace?
Tumorile cardiace, chiar dacă sunt rare, pot afecta pe oricine. Totuşi, mixomul axial afectează cel mai des persoanele de sex feminin cu vârsta între 30 şi 60 de ani, în vreme ce tumorile cardiace maligne sunt cel mai des întâlnite la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani.
Simptomele unei tumori la inimă
Simptomele tumorilor cardiace diferă în funcţie de localizare, dimensiune şi tip. În vreme ce unele nu au simptome, altele provoacă simptome nespecifice. De exemplu, un mixom atrial poate cauza transpiraţie, temperatură ridicată, respiraţie dificilă, ameţeală, dureri în piept, oboseală generală sau palpitaţii.
De asemenea, o tumoare malignă cardiacă poate obstrucţiona fluxul sanguin în inimă sau poate cauza strângerea de lichid în jurul pericardului. Ambele generează la lipsa de aer, aritmii şi, uneori, chiar deces subit.
Medicii pot apela la un scaner RMN pentru a identifica tipurile de tumori cardiace care pot fi primare, când îşi au originea chiar în inimă, sau secundare sau metastatice când sunt rezultatul unui cancer răspândit de la un alt organ.
Mixomul atrial
Mixomul atrial este forma cea mai des întâlnită de tumori cardiace benigne. De obicei se formează în atrii şi, pentru că părţi din ea sau cheaguri de sânge de pe suprafaţa ei se pot desprinde, sunt posibile blocajele într-o arteră, accidentul vascular cerebral sau embolia pulmonară. Spre deosebire de alte tumori ale inimii, aceasta este ereditară şi 10% dintre mixoamele atriale sunt moştenite.
Sarcomul
Este cea mai frecventă tumoare cardiacă canceroasa şi afectează în special persoanele de vârstă mijlocie. Acesta poate fi:
Angiosarcom cardiac – este formată din vase de sânge anormale care încep în atriul drept şi afectează mai mult bărbaţii decât femeile;
Rabdomiosarcom cardiac – afectează persoanele de toate vârstele, începe în atriul drept şi se poate dezvolta şi în atriul stâng, dar şi în ventricule. Tumoarea poate chiar să iasă din camerele inimii, blocând fluxul de sânge.
Sarcom pleomorf – sau histiocitom fibros malign
Sarcom nediferențiat, fibrosarcom, liposarcom, osteosarcom – se dezvoltă de obicei în atriul stâng şi pot cauza insuficienţă cardiacă.
Mezoteliom pericardic
Este un tip rar dar foarte grav de cancer care afectează bărbaţii mai des decât femeile. Restricţionează mişcarea inimii şi cauzează acumularea de sânge în sacul din jurul inimii. Se poate răspândi la coloană vertebrală, la creier şi la ţesuturile moi din vecinătate.
Limfom primar
Această tumoare cardiacă este o formă rară de cancer care afectează în special persoanele cu sistemul imunitar slăbit de HIV sau de SIDA. Este o tumoare cu tendinţa de creştere rapidă care poate cauza probleme precum insuficientă cardiacă, bătăile neregulate ale inimii, sindromul venei cave superioare care apare atunci când încetineşte fluxul de sânge dintr-o venă mare din partea superioară a corpului.
Tratamentul tumorilor cardiace
Exact ca în cazul oricărei alte tumori, şi cele cardiace, cu cât sunt depistate mai devreme, cu atât sunt mai mari şansele să fie îndepărtată şi pacientul vindecat. Cele mai multe tumori cardiace benigne nu au nevoie de tratament, dar, pentru înlăturarea simptomelor, poate fi utilă o intervenţie chirurgicală pe cord deschis. În majoritatea cazurilor rata de reuşită şi succes este foarte mare.
Pentru tumorile cardiace maligne, însă, sunt necesare tratamentul cu medicamente, chimioterapia, radioterapia şi intervenţia chirurgicală. Întrucât necesită îndepărtarea a cât mai mult ţesut din tumoare și reconstruirea celui cardiac, intervenţiile chirurgicale sunt mai complicate, iar în cazurile grave nu se mai poate face nimic.
Din nou, cu cât diagnosticarea este mai timpurie, cu atât va fi mai uşor de îndepărtat şi de vindecat. Dacă medicii nu pot îndepărta tumoarea cardiacă canceroasa prin intervenţie chirurgicală, rata de supravieţuire este foarte mică.
Diagnosticarea şi monitorizarea tumorilor cardiace
Tumorile inimii sunt detectate cel mai des la ecocardiograma şi tomografii, teste care sunt utilizate şi pentru a monitoriza pacienţii aflaţi sub tratament. Scanările RMN se folosesc din ce în ce mai des pentru a stabili tipul tumorii şi, pentru un diagnostic şi mai riguros, se poate deschide toracele pentru a prevala ţesut din tumoare şi a face o biopsie.