O tânără lovită sever la cap în urma unui accident rutier salvează alte câteva vieţi. Femeia şi-a pierdut viaţa după ce maşina condusă de soţul ei s-a angajat în depăşirea mai multor maşini înaintea unei curbe, între Târgu Ocna şi Oneşti.
Trei transplanturi de organe au avut loc ieri la Iaşi. Este vorba de două transplanturi de rinichi şi unul de ficat, iar astăzi, echipa condusă de dr. Dan Chisăliţă va efectua un transplant de cornee.
“Acest lucru a fost posibil după prelevarea de organe care a avut loc sâmbătă la Spitalul Judeţean Bacău. Donator a fost o tânără de 31 de ani, cu leziuni cerebrale severe în urma unui accident rutier care a avut loc în sâmbăta dinaintea Paştelui, pe DN 11, între Oneşti şi Târgu Ocna. Soţul donatoarei, şofer de 31 de ani, în timp ce se deplasa spre Oneşti, într-o curbă, aflându-se în depăşirea mai multor autoturisme, a intrat în coliziune cu o autoutilitară care circula regulamentar din sens invers.
Au rezultat patru răniţi, soţia şoferului intrând în moarte cerebrală câteva zile de la accident. După efectuarea tuturor testelor necesare de către echipa de transplant, pacienta a devenit eligibilă pentru o potenţială prelevare de organe. În urma acordului familiei, s-au prelevat rinichii, ficatul şi corneea. Toate organele au ajuns la Iaşi. În cazul ficatului, primitor este o femeie de 36 de ani aflată pe lista de aşteptare şi care suferă de ciroză hepatică”, a declarat dr. Raluca Neagu Movilă, coordonatorul Centrului Regional pentru Transplant Iaşi.
Cele două transplanturi de rinichi au fost realizate la Spitalul Clinic C.I. Parhon. Potrivit reprezentanţilor unităţii medicale, beneficiari au fost doi pacienţi care se aflau în evidenţele medicilor ieşeni şi care aveau nevoie de dializă pentru ca rinichii lor să funcţioneze. Unul dintre primitori este un bărbat de 37 de ani din judeţul Iaşi, inclus în programul de dializă din luna iunie a anului 2021, care fusese diagnosticat cu glomerulonefrită cronică în stadiu final. Al doilea rinichi a fost transplantat către o femeie de 55 de ani din Roman, inclusă în programul de dializă din 2020, fiind diagnosticată cu insuficienţă renală secundară diabetului zaharat.
Echipa de medici a fost coordonată de profesorul Adrian Covic, coordonatorul Compartimentului de Transplant Renal de la unitatea medicală. Acesta a precizat că rezidenţii de nefrologie de la Iaşi au aceleaşi condiţii de pregătire ca în oricare centru din Occident, fiind implicaţi activ în echipa de transplant şi având posibilitatea de a urmări complet un pacient care beneficiază de transplant renal.
„Este o oportunitate pentru rezidenţii de la Nefrologie: sunt implicaţi total în urmărirea completă a unui pacient transplantat pre şi post-operator. Asistă la evaluarea completă a pacientului şi participă la toate activităţile de supraveghere desfăşurate ulterior intervenţiei chirurgicale”, a declarat prof.dr. Adrian Covic, care este şi coordonatorul activităţii didactice la disciplina Nefrologie desfăşurate în cadrul spitalului şi prorector responsabil cu cercetarea la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi.
Operaţiile de transplant au durat aproximativ 4 ore şi jumătate, au fost finalizate cu succes, pacienţii aflându-se acum în perioada de supraveghere medicală. În total, de la începutul anului, echipa medicală de la Spitalul „Parhon” a realizat un număr de 22 de transplanturi renale.
(Sursa: Ziaruldeiasi.ro)