Colegiului Farmaciştilor din România, prin filiala din Iaşi, urmează să demareze un proiect pilot la nivel naţional, de evaluare a riscului de diabet zaharat de tip 2, care se va derula în farmacii, scopul fiind de a preveni şi a depista precoce această infecţiune.
În mod concret, proiectul va identifica aceste persoane, care au risc de diabet zaharat de tip 2, pe baza unui chestionar de evaluare şi derularea de acţiuni de informare cu privire la măsurile de prevenţie pentru reducerea acestui risc, scrie ziaruldeiasi.ro.
Proiectul a fost demarat din luna mai, se adresează persoanelor de peste 18 ani care vor să afle dacă există riscul de a dezvolta diabet zaharat în următorii zece ani. Farmaciştii vor acorda persoanelor evaluate informaţii despre: factorii de risc implicaţi în apariţia diabetului zaharat, simptomele specifice, ce înseamnă riscul de diabet zaharat, precum şi intervenţiile preventive recomandate pentru un stil de viaţă sănătos.
Lista farmaciilor participante la proiectul pilot va putea fi accesată pe paginile web: www.serviciifarmaceutice.ro, www.adrfr.ro şi www.forumdiabet.ro, unde vor fi disponibile şi materialele informative despre proiect. Pentru informarea persoanelor interesate, farmaciile implicate în program vor afişa un anunţ în incinta unităţii.
„Participarea farmaciştilor la programul pilot de evaluare a riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 se înscrie pe linia unei implicări active a comunităţii noastre profesionale în campaniile de sănătate publică. Este încă un pas pe calea spre consolidarea rolului farmacistului în sistemul de sănătate, cu atât mai mult cu cât în ultimul timp se pune accentul pe programe de prevenţie a bolilor. Diabetul zaharat de tip 2 este o boală cronică a cărei prevalenţă este în creştere, reprezentând una din bolile cronice cu impact major la nivel mondial”, a declarat prof. dr. Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.
Proiectul este derulat în colaborare cu Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.