Germania are nevoie de mai mulţi angajaţi migranţi calificaţi, pentru a acoperi deficitul de pe piaţa muncii şi pentru a menţine stabilitatea sistemului de protecţie socială, a afirmat Daniel Terzenbach, membru al Board-ului Agenţiei Federale de Munc
Dacă în iunie 2011 străinii reprezentau aproximativ 20% din noii angajaţi din Germania, în iunie 2019 ei reprezentau 60%. De asemenea, a crescut semnificativ procentul angajaţilor din afara UE.
Sunt necesari mai mulţi angajaţi de peste hotare pentru a face sistemul de asigurări sociale „viabil în viitor”, a declarat pentru DPA Daniel Terzenbach, scrie Agerpres.
Acesta a adăugat că pe plan global se intensifică concurenţa pentru aceşti angajaţi.
„Observăm că ţări ca Japonia, Coreea de Sud sau statele anglo-saxone, care sunt în mod tradiţional destinaţii pentru angajaţii calificaţi, investesc puternic în recrutarea persoanelor calificate de peste hotare”, a declarat oficialul german.
Şi cancelarul Angela Merkel a avertizat luna trecută asupra riscului delocalizării unor companii către alte ţări dacă Germania nu va reuşi să atragă lucrători calificaţi atât din statele Uniunii Europene cât şi din ţări din afara blocului comunitar.
Dacă în urmă cu 15 ani problema Germania era şomajul ridicat, circa cinci milioane de germani neavând atunci loc de muncă, acum problema este insuficienţa forţei de muncă specializate, a subliniat Merkel într-o înregistrare video. Prin urmare, dacă Germania nu face eforturi pentru a găsi soluţii în faţa deficitului forţei de muncă, atunci ”companiile vor fi tentate să emigreze, şi desigur este ceva ce nu ne dorim”, a insistat ea.
Citiți mai multe pe incont.stirileprotv.ro