După un sfârşit de săptămână cu restricţii sporite, dar şi cu proteste în 24 de oraşe, guvernanţii iau, în calcul să reanalizeze măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor.
″Îi înţeleg pe români că după un an de zile au obosit. Toţi am obosit”, a spus, premierul Florin Cîțu după o întâlnire cu colegii săi de partid. La şedinţă a participat şi secretarul de stat Raed Arafat, căruia politicienii i-au cerut să lase magazinele deschise şi după ora 18. Deocamdată rata infectărilor este în creştere în Capitală, dar şi în 32 de judeţe.
Premierul Florin Cîțu a mers la şedinţă împreună cu secretarul de stat Raed Arafat. Acesta le-a explicat liberalilor de ce sunt necesare măsurile de prevenţie adoptate în weekend şi le-a prezentat o listă cu ţări în care restricţiile sunt mult mai dure, scrie stirileprotv.ro.
Raed Arafat, secretrar de stat MAI: „De alaltăieri până ieri, creşteri de 0,01 de 0,02 au fost în 32 de judeţe, plus Bucureşti. Deci asta ne atenţionează că situaţia nu este stabilă Ca să înţelegeţi, sunt multe ţări care au programul redus de ore în care oamenii pot să se întoarcă acasă, unii la 19, alţii la 18. Diferenţa între noi şi ele e că acolo, odată luată măsură, se aplică în întreaga ţară, la noi se aplică după incidență.”
Deloc impresionaţi, parlamentarii PNL i-au cerut explicaţii lui Raed Arafat în legătură cu programul magazinelor. Aceştia au propus să rămână deschise cât mai mult măcar magazinele mici, din cartiere.
Reporter: „Dumneavoastră de unde vă luaţi pâine în fiecare seară? La ora 18:00, când plecăm de la muncă, sunt închise magazinele.
Florin Cîțu: „În weekend.”
Premierul a spus că autorităţile ar putea lua iar în discuţie restricţiile, dar a lăsat de înţeles că acestea sunt stabilite de specialiştii din Sănătate, care au propus oricum măsuri mult mai dure.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: „Dacă vorbiți cu alţi români, care vin aici pentru câteva zile şi locuiesc în altă ţară, veţi vedea că sunt foarte surprinși de cât de multă libertate există la noi, de cât de puţine restricţii există în România. Trebuie să fim precauți.”
Pe de altă parte, de duminică după-amiaza şi până noaptea târziu au avut loc proteste în Bucureşti şi în alte 24 de oraşe din ţară. În multe locuri s-a depășit numărul maxim de 100 de participanți şi nu s-au respectat măsurile de prevenţie sanitară.
Florin Cîțu, premier: „Oamenii pot să protesteze atât timp cât nu încalcă legislația în vigoare. Toți trebuie să respecte legea. Îi înțeleg pe români că, după un an de zile, au obosit. Toți am obosit.”
Aproape 100.000 de lei a fost valoarea amenzilor aplicate celor care au protestat fără să respecte regulile.
După ce informațiile au apărut în spațiul public, Guvernul a transmis, într-un comunicat, că nu are în vedere, ”pentru perioada imediat următoare”, relaxarea restricțiilor.
”Nu sunt avute în vedere în acest moment, pentru perioada imediat următoare, revizuirea/modificarea măsurilor adoptate. Menționăm faptul că aceste măsuri sunt raportate la incidența fiecărei localități printr-un mecanism prezentat public, iar retragerea acestora depinde de reducerea nivelului de răspândire a virusului la nivelul localității.
În ceea ce privește perspectiva unor măsuri de natură a permite desfășurarea unor tipuri de activități, menționăm că nu sunt adoptate decizii în acest sens și nu vizează perioada imediat următoare. La nivel guvernamental se desfășoară consultări și analize referitoare la momentul în care rata de răspândire a virusului la nivel național va fi redusă semnificativ și doar în acest context, într-un interval de câteva luni de zile, vor putea fi puse în discuție condițiile pentru desfășurarea anumitor tipuri de activități”, se arată în comunicatul Guvernului.