Dacă dorești să începi o afacere sau să-ți monitorizezi activitatea, este necesar să efectuezi mai multe tipuri de studii de mediu, care variază în funcție de tipul afacerii și de gradul în care aceasta afectează mediul înconjurător.
Prin intermediul acestora se măsoară diferiți parametri legați de gradul de poluare a amplasamentului și de alte aspecte de mediu luând în considerare efectele negative din trecut, prezent și chiar efectele viitoare asupra mediului înconjurător.
Iată care sunt studiile de mediu despre care trebuie să știe orice antreprenor
Raportul de impact
Acesta este necesar pentru companiile cu potențial ridicat de poluare. Pe lângă stabilirea impactului asupra mediului, se identifică totodată și soluțiile pentru derularea unei activități cu amprentă de poluare cât mai redusă. Poți apela la Stratos.ro pentru un asemenea studiu, pentru a obține și consultanță și expertiză în domeniu.
Raportul de amplasament
Când îți începi activitatea economică sau îți muți locul de desfășurare, este necesar un raport de amplasament, prin care poți determina starea acestuia din punct de vedere al poluării, înainte de demararea proiectului.
Astfel, vei avea un punct de referință pentru a compara starea locului respectiv după încetarea activității. Raportul de amplasament este obligatoriu prin lege pentru cei care doresc să obțină sau să-și revizuiască autorizația integrată de mediu.
De asemenea, este esențial la încetarea activității pentru ca autoritățile să determine impactul asupra mediului pe timpul funcționării întreprinderii și dacă este nevoie de acțiuni de remediere a situației.
Bilanțul de mediu
Bilanțul de mediu este reglementat prin Legea nr. 195/ 2005 privind protecția mediului, cu modificările ulterioare, precum și prin Ordinele nr. 1798/ 2007 și 187/ 1997 în legătură cu procedura realizării acestora.
Există două tipuri de bilanț de mediu, de nivel I și de nivel II. Primul este efectuat pe baza datelor și a documentării, fără culegerea de probe. Se analizează aspectele tehnice ce țin de impactul prezent sau viitor al amplasamentului asupra mediului.
Al doilea tip include investigații și analize de laborator de natură fizică, chimică sau biologică. Acest bilanț se realizează dacă în urma primului nivel se constată un nivel mare de poluare deja existent sau potențial sau dacă se stabilește încă înainte de întreprinderea bilanțului de mediu I, acest lucru.
Bilanțul de mediu este necesar când vrei să închei activitatea sau să o transferi.
Monitorizarea factorilor de mediu
O altă investigație impusă afacerilor care poluează este și monitorizarea factorilor de mediu, solicitată de Agenția pentru Protecția Mediului, prin autorizația de mediu.
Aceasta poate fi alcătuită din avize, acorduri, autorizații etc., stabilite de autoritatea competentă, prin care proprietarii de întreprinderi dovedesc că activitatea lor se încadrează în anumite limite, în ceea ce privește impactul asupra mediului.
Monitorizarea presupune analiza apelor uzate evacuate, a calității solului și subsolului, a emisiilor și a nivelului de zgomot.
Acestea sunt câteva dintre studiile de mediu care pot fi necesare în anumite situații pentru antreprenori, pentru a se asigura că activitatea lor se desfășoară conform reglementărilor în vigoare și pentru a lua cele mai bune măsuri de reducere a poluării.