Ciorbele costă între 3 şi 5 lei, iar felul doi între 4 si 10 lei, în funcţie de cantină. Preţurile sunt la fel ca anul trecut, dar foarte probabil vor fi crescute. Nu se mai poate servi masa în cantină, studenţii sau angajaţii universităţilor primind mâncarea la pachet.
Cantinele studenţeşti din Iaşi şi-au deschis uşile pentru profesorii, angajaţii şi pentru studenţii instituţiilor de învăţământ superior încă de la începutul anului universitar, însă prânzul sau cina nu se mai pot servi în sala de mese, iar alimentele pot fi luate doar în sistem „to go”.
Deocamdată, potrivit unor declaraţii ale unor reprezentanţi ai unor universităţi care nu au dorit să fie citaţi, preţurile alimentelor au rămas oarecum similare cu cele de anul trecut, însă, pe măsură ce stocurile făcute în vară se vor consuma, preţul porţiilor vor creşte cu peste 20%, fiind corelate cu majorările apărute în ultima perioadă, scrie ziaruldeiasi.ro.
Preţurile la cantinele studenţeşti sunt în continuare accesibile, mai ales dacă le comparăm cu preţurile practicate de restaurantele din Iaşi sau de către firmele care fac livrări la domiciliu. Astfel, analizând preţurile practicate cantinele a patru universităţi din Iaşi, putem concluziona că studenţii pot mânca două feluri de mâncare, dacă sunt chibzuiţi, şi cu 10 sau 12 lei. Mai mult, dacă evită carnea, care costă simţitor mai mult, în cei 10 lei şi-ar permite şi un desert.
Cu cât pot mânca viitorii inginerii
Viitorii ingineri, studenţi la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, pot mânca zilnic două porţii de mâncare de la cantina din campus şi cu 10 lei, asta dacă sunt chibzuiţi şi „evită” pe cât posibil alimentele care conţin produse din carne. Mai exact, o ciorbă de fasole, pe 25 octombrie, costa la cantina din „Tudor Vladimirescu”, pentru studenţi, 2,70 de lei, iar pentru o ciorbă de perişoare trebuia să scoată din buzunar cu mai bine de un leu în plus, aceasta costând 3,95 de lei.
Pentru felul doi un student putea opta pentru tochitură cu ceafă, ou, brânză şi mămăliguţă, pentru o porţie acesta urmând să scoată din buzunar doar 6 lei.
La felul doi, tinerii puteau opta şi pentru un şniţel pane din cotlet de porc, la 2,95 de lei, chifteluţe în sos tomat la 4 lei, friptură din pulpă de porc la 4,5 lei, friptură din ceafă la acelaşi preţ sau friptură din cotlet la 4.65 de lei. Un grătar din ceafă de porc sau cotlet costă 4,5 lei, pulpele de pui cu sos la tavă 2,6 lei, iar pulpele la tavă fără sos 3 lei. Un mic costă 1,35 de lei, iar copănelele la tavă costă 1,4 de lei. La garnituri, cei care aleg cartofii la cuptor vor scoate din buzunar 1,5 de lei, cartofii prăjiţi proaspeţi costă 1,65 de lei, fasolea verde sote 2,5 lei, brocoli şi conopidă sote 4,5 lei, pilaful de orez doar 1,6 lei, piureul de cartofi 1,7 lei, iar piureul din fulgi de cartofi 1,4 lei.
Pentru felul doi, studenţii de la Politehnică pot opta pentru un meniu întreg, adică tochitura, care costă 6 lei, brânza cu smântână şi mămăliguţă costă 2,7 lei, puiul cu smântână 3,1 lei, iar pastele cu carne de porc 2,65 de lei. La aceste preţuri se adaugă însă şi cotul caserolelor sau bolurilor. Astfel, un bol din polistiren cu capac este 0,52 de lei, o caserolă compartimentată la acelaşi preţ, iar cei care doresc şi tacâmuri din plastic mai scot din buzunar 1,44 de lei. În cazul în care doresc pâine, ardei, murături sau salate, o felie de pâine e 0,25 de lei, ardeii 0,45 de lei, salata din castraveţi şi gogoşari în oţet 1,9 lei, iar salata din varză roşie 1,75 de lei.
Preţurile de la UAIC
În cazul meniului afişat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi pentru 25 octombrie, ciorba de legume costa pentru studenţi doar 2,3 de lei, supa de brocoli cu smântână 3,7 de lei, iar ciorba de perişoare 3,6 de lei. Pentru garnituri, studenţii UAIC aveau cinci oferte, piureul de cartofi costând 2,4 lei, orezul prăjit cu legume în stil asiatic 3,3 lei, cartofii ţărăneşti costau 2,5 lei, fasolea verde sote 2,6 lei, iar cartofii pai tot 2,6 lei.
Pentru produsele din carne pentru felul doi, UAIC avea în oferta de pe 25 octombrie şapte variate, cotletul de porc la tavă fiind 5,3 lei, şniţelul din piept de pui 4,1 lei, pulpele dezosate la grătar 4,6 lei, pulpele de pui la tavă 4,4 lei, pieptul de pui fără os la grătar 5,8 lei, cabanosul la grătar 3,8 lei, iar un mic la grătar 2,1 lei.
În oferta cantinei UAIC figurau şi meniuri pentru felul doi, ficăţeii de pui cu mămăliguţă fiind 4,1 lei, mâncarea chinezească cu pui şi legume 7,1 lei, crapul prăjit cu mujdei şi mămăligă 8,5 lei, caşcavalul pane 3,1 lei, puiul cu smântână şi mămăligă 4,9 lei, iar brânza cu smântână şi mămăligă 3,8 lei. Spre deosebire de TUIASI, la UAIC se găşeşte şi desert, pentru prăjitura cu cremă Tiramisu un student scoţând din buzunar 2,5 lei. Salata de varză costă 1,5 lei, castraveţii muraţi 2,6 lei, iar salata Coleslaw 1,5 lei. O chiflă simplă costă 0,5 lei, cea cu lapte şi ou 0,9 lei, focaccia cu oregano 1 leu, iar pita grecească 0,5 lei.
Cu cât mănâncă studenţii de la Ştiinţele Vieţii
Studenţii de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi scot din buzunar, pentru unele alimente, simţitor mai mult decât cei de la TUIASI sau UAIC. Astfel, cea mai ieftină ciorbă este cea de legume, 3,15 lei, supa de pui cu găluşte ajunge la 5,05 lei, iar cea de văcuţă 5,19 lei.
Pentru garnituri, pe 25 octombrie, erau cartofii prăjiţi, 1,86 de lei pe porţie, pilaful cu legume 3,22 de lei, iar piureul de cartofi 1,89 de lei.
Pentru fripturi, studenţii puteau opta pentru cotlet de porc cu sos, 9.58 de lei, piept de pui la grătar, 4,95 de lei, pulpă de pui dezosată la grătar cu 4,26 de lei sau un şniţel de curcan la 5,27 de lei. Studenţii puteau opta şi pentru o salată cu ciuperci şi piept de pui 9,18 lei, iar la salate aveau de ales între cea de castraveţi muraţi, la 1,89 de lei, cea de ardei copţi la 1,93 de lei, iar salata de varză şi morcovi 1,86 de lei.
Pentru o porţie de mămăligă studenţii au plătit 1,02 lei, iar pentru pâine japoneză tot 1,02 lei. La desert, o plăcintă cu iaurt costa 1,84 de lei, iar prăjitura cu cocos 1,74 de lei. La aceste preţuri se adaugă ambalajele, un bol de supă fiind, de exemplu, 0,47 de lei, o caserolă pentru felul doi cu două compartimente 0,56 de lei, fiind şi alte opţiuni, la 0,21 de lei, la 0,31 de lei, 0,35 de lei sau 0,69 de lei. Un set de tacâmuri costă doar 0,27 de lei, iar o pungă 0,35 de lei.
Cititi mai multe pe ziaruldeiasi.ro