În faţa atacurilor tot mai virulente are hackerilor, SRI pregăteşte experţi în securitate cibernetică şi organizează competiţii la care tinerii talentaţi îşi pot demonstra abilităţile. Anul acesta, 20 dintre ei vor merge să înveţe de la cei mai buni specialişti din lume. Însă testul suprem pentru aşa zişii hackeri albi… va fi un real atac cibernetic, scrie observatornews.ro.
Dragoş are 23 de ani şi e pasionat de securitate cibernetică. Fişa postului este simplă.
Dragoş Albăstroiu:Găsirea vulnerabilităţilor în produse software pe care le folosim zi cu zi şi care ne pot afecta si pe noi, pregătirea mea a fost în decursul a 5 ani de muncă, am participat la sute de competiţii.
SRI pregăteşte experţi în securitate cibernetică ca să învingă hackerii
Anul acesta este printre finaliştii competiţiei organizate de Serviciul Român de Informaţii. Următoarea etapă va fi la Viena: acolo unde, împreună cu alţi colegi, se va pregăti alături de cei mai mari specialişti în cyber security din Europa.
Dragoş Albăstroiu: Este un mediu destul de stresant, în finala cum am spus e numar limitat de 8 ore si trebuie sa fim pregatiti sa nu cedam sub presiune.
Anton Rog, șeful Centrului Cyberint, SRI: Din punct de vedere al pregătirii bazate pe pasiune şi multă cunoaştere aş putea să spun că echipa României are premise foarte bune. Sunt bine pregătiţi, iar cei 28 care au ajuns in finala sunt chiar foarte bine pregătiţi.
Testul suprem se va da însă în viaţa reală, când, în cazul unui atac, viteza de reacţie va fi esenţială.
Mihai Rotariu, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică: Atacatorii, de regula, se folosesc de context şi contextul, până acum un an, era cel pandemic. Acum contextul e cel al conflictului dintre Rusia şi Ucraina De aceea am vazut la inceputul anului atacuri impotriva unor instituţii publice şi companii din România.
Dragoş Albăstroiu: Au mai multe resurse ca niciodată şi de aceea trebuie să fim şi noi pregătiţi.
Pe lângă pregătire, contează însă şi numărul specialiştilor.
Mihai Rotariu, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică: România este a şasea ţară din lume ca număr de specialişti care au absolvit facultăţile de profil IT sau cyber din ţară dar, paradoxal, are un deficit de peste 15 mii de specialişti în IT şi peste 2.200 în securitate cibernetica.
Datele sunt de anul trecut. Între timp, mulţi au plecat din ţară sau lucrează din România pentru companii străine.