Solstiţiul de vară are loc anul acesta luni, la ora 06:32, ziua de 21 iunie fiind cea mai lungă din an şi marcând începutul verii astronomice. Durata zilei va fi de 15h 32m, cea a nopţii fiind de numai 8h 28m.
În jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°, fiind momentul solstiţiului de vară, care marchează începutul verii astronomice, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.
Solstiţiul de vară 2021
Pământul execută atât o mişcare anuală de revoluţie în jurul Soarelui, cât şi o miscare diurnă de rotaţie în jurul axei polilor tereştri. Axa polilor păstrează (în prima aproximaţie) o poziţie fixă în spaţiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33′. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.
După momentul Solstiţiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.
Aflați amănunte de pe news.ro.
Fetița în vârstă de 13 ani, care s-a spânzurat zilele trecute în sediul fostului CAP din comuna Zăpodeni, acolo unde locuia împreună cu părinții, a decedat după aproape cinci zile de luptă cu moartea.
Deși a fost găsită la timp de mama ei și resuscitată cu succes, copila a fost transportată în stare gravă la Spitalul Județean de Urgență Vaslui. Medicii de aici au decis că ar fi mai bine pentru ea să fie transferată la o unitate superioară din Iași, pentru a primi cele mai bune îngrijiri medicale. Aproape toată săptămâna, cadrele de la Spitalul Sf. Maria din Iași au făcut tot ce a fost omenește posibil pentru a-i salva viața micuței, însă fără succes, scrie ziaruldeiasi.ro.