Mai multe spitale din ţară se confruntă cu o situaţie haotică din cauza unui atac cibernetic devastator. Această dimineaţă a fost marcată de blocarea sistemului informatic în mai multe unităţi medicale importante, printre care și Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO). Hackerii au pus în dificultate spitalele, întrucât acestea nu mai pot raporta serviciile medicale furnizate, ceea ce duce la imposibilitatea de a obţine fonduri de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Această situaţie pune în pericol sistemul medical românesc, întrucât spitalele nu mai pot beneficia de finanţare corespunzătoare pentru a asigura servicii de calitate. Personalul medical este pus într-o situaţie dificilă, fiind nevoit să apeleze la metode alternative şi să lucreze într-un mediu cu resurse reduse pentru a putea continua să îngrijească pacienţii cu seriozitate.
Citiți și Evoluție favorabilă în cazul celor trei minori, care au fost victime ale unei explozii la Vaslui
„Reprezentanţii Diectoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) au transmis că instituţia a fost notificată în cursul zilei de luni cu privire la un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România. Mai multe spitale sunt afectate de atac. În acest moment, o echipă de specialişti ai DNSC s-a deplasat la faţa locului, pentru investigarea incidentului cibernetic”, a comunicat instituţia – conform observatornews.ro
DNSC recomandă ca în tot acest timp să nu fie contactate echipele IT, aceștia prioritizând restaurarea serviciilor informatice și tehnice a datelor.
Nu trebuie subestimată importanţa securităţii cibernetice în domeniul medical. Această situaţie de haos trebuie abordată cu seriozitate şi reacţii prompte, în vederea garantării unei asistenţe medicale de calitate şi a protejării datelor sensibile ale pacienţilor.