Dacă sunteţi în căutarea unui nume de domeniu probabil cat ati inteles deja că alegerea unuia nu este intotdeauna un proces simplu. Multe nume de domenii interesante sunt deja luate si poate fi dificil să îl obţineţi pe cel dorit mai ales daca doriti să se potrivească brandului dvs.
Cum funcţionează un nume de domeniu?
Numele de domeniu este adresa web pe care oricine o poate introduce în browser pentru a avea acces la un website. Un alt mod de a vă gândi la numele de domeniu este comparaţia cu un număr telefon al websitului dvs. pe care oricine îl poate apela pentru a ajunge la dvs.
Cu toate acestea, spre deosebire de un număr de telefon care vă este atribuit de către furnizorul dvs. de telefonie, dvs. sunteţi cel care va alege numele de domeniu. O bună concordanţă între numele de domeniu şi brandul dvs. va ajuta vizitatorii să vă găsească websitul în mod natural, făcându-l în acelaşi timp usor de gasit în motoarele de căutare.
Ce înseamnă înregistrarea unui domeniu ?
După găsirea celui mai bun nume de domeniu pentru websitul dvs. (ideal este sa aveti o lista cu mai multe variante) urmează verificarea disponibilităţii acestuia şi procesul de înregistrare. Inregistrarea unui domeniu .ro sau alta extensie este procesul prin o persoană fizică sau o firmă îşi rezervă dreptul de utilizare a unui domeniu. Odată finalizat procesul de înregistrare a unui domeniu acesta poate fi utilizat pentru o anumită perioadă de timp după care va putea fi reînnoit.
Pentru inregistrarea numelui de domeniu trebuie să apelaţi la serviciile unui registrator de domenii web precum HostX.ro, care oferă servicii de înregistrare de domenii web începând cu anul 2002, este partener autorizat ROTLD şi oferă o interfaţă de administrare pentru fiecare domeniu înregistrat.
Sfaturi pentru alegerea celui mai bun nume de domeniu
Nu există o modalitate corectă de alege un nume de domeniu. Cu toate acestea, există o mulţime de moduri greşite de a face acest lucru. Vă prezentăm mai jos o serie de strategii de succes pe care le puteţi utiliza atunci când sunteţi în căutarea unui nume de domeniu.
Poate fi descurajant ca numele dvs. de vis să fie deja luat însă nu vă descurajaţi. Reţineţi că poate dura mult până găsiţi cel mai bun nume de domeniu, prin urmare alocaţi-vă timp suficient şi nu vă grăbiţi.
1. Utilizaţi numele afacerii dvs.
Dacă încercaţi să alegeţi un nume pentru un website al unei întreprinderi mici alegeţi să utilizaţi pur şi simplu numele companiei. Să spunem, de exemplu, că sunteţi proprietarul companiei Miau Impex; numele dvs. de domeniu ar putea să fie miauimpex.ro. Clienţii presupun adesea că numele afacerii dvs. este acelaşi cu numele websitului. Aşadar, daca domeniul este disponibil, utilizaţi-l.
2. Alegeţi un nume de domeniu scurt
Una dintre cele mai bune sugestii pentru alegerea celui mai bun nume de domeniu este să alegeţi unul scurt. Cu cât adresal websitului este mai lunga, cu atât mai rău. Un nume scurt şi uşor de reţinut este o alegere mult mai bună. Cu cât veţi aloca mai mult timp pentru găsirea unui nume, cu atât sunt mai mari şansele să găsiţi nume atractive şi relevante şi care nu sunt luate.
3. Un nume de domeniu bun trebuie să reflecte brandul dvs.
Numele dvs. de domeniu trebuie să reflecte brandul dvs., să spună ceva despre activitatea pe care o desfăşuraţi pe Internet. În general, este uşor să găsiţi astfel de nume, pentru că vă cunoaşteţi afacerea. Încercaţi să potriviţi numele şi brandul cât mai exact cu putinţă.
4. Fără greşeli de scriere
Deşi există numeroase exemple de websituri de succes cu numele de domeniu scris intenţionat greşit, nu este recomandat să utilizaţi un astfel de nume. Poate crea confuzie, oamenii nu vor şti cum să îl scrie corect si veţi pierde trafic. Cu cât veţi utiliza mai multe numere şi litere, cu atât numele va deveni mai dificil de tastat.
5. Fiţi deschis la schimbare
Şansele ca numele dvs. de domeniu preferat să nu fie luat sunt extrem de mici. Poate fi cu adevărat problematic atunci când sunteţi setat pe un anumit nume, caz în care alegerea unui alt nume va fi o experienţă teribilă pentru dvs. Trebuie să fiţi deschis la schimbări şi compromisuri, deoarece majoritatea numelor şi variaţiilor acestora sunt în cele mai multe cazuri luate.
6. Nu utilizaţi cratime sau caractere speciale
Am stabilit deja că scrierea corectă a numelui este extrem de importantă, însă nu este suficient. Poate veţi crede că este o idee buna dacă adăugaţi o cratimă însă cu cat numele de domeniu va fi mai complicat va fi si mai greu de retinut.
7. Utilizaţi un generator de nume de domeniu
Găsirea unui nume de domeniu este dificilă însă nu sunteţi singur. Există o mulţime de generatoare gratuite de nume de domenii pe care le puteţi utiliza. Aceste instrumente vor returna nume de domenii disponibile pentru utilizare. Este o metoda alternativa de a obtine sugestii de nume de domeniu atunci când numele dvs. preferat este luat.
8. Alegeţi extensii noi de domeniu, diferite
O extensie de domeniu este partea care urmează după punctul (.) din adresa URL. De exemplu, extensia de domeniu din „hostx.ro” este .ro. Există o mulţime de opţiuni din care să alegeţi: .eu, .net, .org, .biz, .shop, etc. Dacă vă doriţi foarte mult un anumit nume de domeniu dar acesta este luat, puteţi în schimb să utilizaţi altă extensie a domeniului respectiv (de exemplu, dacă „hosting.com” este luat, puteţi folosi „hosting.net”). Extensiile vă pot ajuta să fiţi mai creativ în alegerea numelui de domeniu. Dacă aveţi un magazin online puteţi folosi extensia .shop, iar în funcţie de activitatea dvs. puteţi utiliza extensii precum .music, .coffee, .online, .science, .club, etc.
9. Cumpăraţi numele de domeniu
Dacă restul sfaturilor se referă la cum să alegeţi cel mai bun nume de domeniu, acesta la referă la achiziţionarea numelui de domeniu dorit. Dacă vă doriţi un nume de domeniu iar acesta este disponibil şi nu încalcă drepturile de proprietate, cumparati numele de domeniu. Nu mai aşteptaţi. Multe companii sau persoane fizice cumpără nume de domenii cu singura intenţie de a le vinde ulterior la un preţ mult mai mare.
10. Încercaţi diverse jocuri de cuvinte
Poate că numele dvs. de vis este luat. Însă aţi încercat să îl transformaţi într-un joc de cuvinte? Acesta ar adăuga o anumită personalitate numelui şi este relativ uşor de realizat. Dacă nu ştiţi exact cum funcţionează, puteţi utiliza un generator online. Puteţi folosi opţiunile returnate pentru alte idei, să le combinaţi şi să găsiţi un nume de domeniu poate chiar mai bun decât cel la care vă gândeaţi iniţial.
11. Faceţi-l personal
Una dintre cele mai bune metode de a vă asigura că nu alegeți un nume de domeniu deja luat este să îl faceți personal. Adică, alegeţi ceva ce are sens pentru dvs., adăugând o noută personală numelui de domeniu. Este mult mai probabil să găsiți un nume de domeniu care este luat atunci când alegeți termeni generici, populari sau mainstream. Pe lângă faptul că site-ul web este creația dvs., numele ar trebui să reflecte acest lucru.
12. Folosiţi-vă numele
Dacă sunteţi în căutarea unui nume de domeniu pentru un blog sau portofoliu, trebuie să luaţi în considerare utilizarea numelui dvs. ca domeniu. Este o poliţă de asigurare în cazul în care deveniţi un nume mare. La fel, un blog prezintă părerile dvs. asupra anumitor chestiuni specifice, ceea ce îl face extrem de personal. Nu există nimic mai unic decât numele dvs., deci probabil veţi găsi acest nume disponibil.
13. Verificaţi disponibilitatea numelui de domeniu pe reţelele sociale
Doar pentru că un nume de domeniu este gratuit nu înseamnă că este şi potrivit. Pentru a avea succes în 2020, prezenţa pe platformele de socializare este absolut necesară. Astfel, ar trebui să vă asiguraţi că numele de domeniu pe care îl alegeţi este gratuit şi pe platformele populare de social media. Acest lucru vă va ajuta să evitaţi necesitatea de a găsi nume uşor diferite ca alternativă, care pot încurca vizitatorii.
14. Nu vă limitaţi websitul, atunci când alegeţi numele de domeniu
Planurile se pot schimba adesea. De fapt, de puţine ori rămân la fel. Dacă vindeţi căţeluşi de exemplu şi alegeţi acest cuvânt în numele dvs. de domeniu (de exemplu cumparacatelusi.ro), atunci nu veţi fi recunoscut decât pentru un loc unde se pot cumpăra căţeluşi. Dacă însă decideţi să vă extindeţi şi să vindeţi şi pisici, atunci vă veţi confrunta cu o problema, în privinţa numelui de domeniu.
15. Evitaţi utilizarea cuvintelor omofone
Omofonele sunt cuvinte sau grupuri de cuvinte care se rostesc la fel dar se scriu diferit. Deşi sunt mai frecvente în limba engleză (în limba română perechile omofone fiind de obicei alcătuite dintr-o pereche din care un cuvânt se scrie despărţit, de exemplu „devreme” şi „de vreme”), acestea pot cauza confuzii.
Chiar dacă luaţi în calcul sugestiile din acest articol, majoritatea oamenilor se tem în general că vor alege un nume de domeniu greşit, iar acest lucru vă poate afecta cu siguranţă. Nu uitaţi, orice nume de domeniu este mai bun decât niciunul. Este primul pas atunci când construiţi un website, iar a vă bloca asupra unui anumit nume de domeniu este o problemă.
Acum că aveţi câteva strategii pentru a găsi idei de nume de domenii, aţi trecut de primul obstacol. Însă nu amânaţi prea mult, este posibil ca numele dvs. de domeniu preferat să dispară foarte repede. Trebuie să găsiţi un registrar de domenii web şi să cumparati domeniul web imediat. De fapt, mulţi vor cumpăra numele de domeniu cu diverse extensii, pentru a împiedica furtul de trafic. Este o practică destul de comună utilizarea .com, .biz, .net cu acelaşi domeniu, direcţionate spre un singur site web.