Senatoarea liberală Laura-Iuliana Scântei susține că fără desființarea Secției Speciale, România nu poate scăpa de MCV și riscă declanșarea unei proceduri de infringement după decizia CJUE din luna mai. Aceasta subliniază că desființarea acestei structuri de parchet trebuie făcută după recomandările Comisiei Europene.
Laura Scântei, unul din liberalii cei mai activi în atacurile la adresa USR și a ministrului Stelian Ion, unul dintre cei care au cerut repetat desființarea SIIJ în lunile trecute, nu menționează însă nimic de propunerea actualei coaliții de a înființa în locul SIIJ o actă structură similară, dar cu alt nume.
„Desființarea SIIJ devine o prioritate absolută pentru clasa politică din România după respingerea definitivă de către ÎCCJ a recursului PÎCCJ împotriva raportului Inspecției Judiciare, referitor la activitatea DNA, din perioada ianuarie 2014-iulie 2018.
Scopul inițial al înființării SIIJ, dorit cu bună credință de o parte a magistraților, acela de a funcționa ca o #garanție a independenței magistraților în dosarele penale deschise acestora pentru fapte de corupție, a fost deturnat sub influența politică a unor foști lideri ai PSD, ei înșiși implicați în dosare penale de corupție și fraude cu fonduri europene.
Astfel, prin modul în care i-a fost legiferată competența materială, Secția Specială a devenit “macaraua” de extragere din competența DNA, a dosarelor penale ale unor politicieni precum Liviu Dragnea, dacă vorbim de dosarul Tel Drum, cu scopul de a fi blocate definitiv.
Că este esențială desființarea SIIJ o arată rapoartele MCV, care au evidențiat că SIIJ a fost utilizată pentru a pune presiune asupra judecătorilor și a procurorilor și pentru a schimba cursul unor cazuri de corupție la nivel înalt prin retragerea căilor de atac (până la Decizia CCR 547 din 7 iulie 2020) sau prin solicitarea de probe originale de la alte servicii ale Ministerului Public în cauzele de corupție aflate în curs.
Secția Specială trebuie desființată cât mai repede! Iar Parlamentul are la dispoziție #soluțiaEuropeană pentru desființare și nu una partizană. Existența unui parchet specializat doar pentru judecători și procurori nu reprezintă în sine o garanție pentru respectarea statutului și a independenței magistraților în procedurile judiciare penale care îi privesc.
Adevăratele garanții de independență sunt cele enunțate de Comisia de la Veneția în opinia transmisă în iulie 2021. Forul european solicită nu doar desființarea SIIJ, ci și reglementarea concomitentă în lege a unor norme exprese pentru:
* protecția judecătorilor și a procurorilor pentru soluțiile date cu bună credință în exercitarea atribuțiilor lor;
*o procedură scurtă de clasare a miilor de plângeri șicanatorii (vexatorii) împotriva magistraților, care umplu sertarele SIIJ și ale altor parchete, fără a fi veritabile dosare penale, punând presiune pe judecătorii și procurorii vizați.
* reguli clare pentru garantarea imparțialității și a legalității procedurii de investigare penală a magistraților care săvârșesc fapte penale.
Cititi mai multe pe ziare.com