Restaurantul Pizzerie ALILA din Iași sărbătorește pentru al șaselea an consecutiv, pe 9 februarie 2020, Ziua Internațională a Pizzei. După cum știi deja, la ALILA găsești diverse sortimente de pizza, cu un gust deosebit.
Dintre specialitățile casei pe care le poți savura la ALILA se numără: MARGHERITA, QUATTRO FORMAGI, REGINA, NAPOLETANO, CAMPAGNIOLA, dar și sortimente deosebite, cum ar fi: TONO, FANTASY, SCOGLIO, SENSATIONS, HAWAIANA sau MEXICANA. Binecunoscuta pizza de la ALILA, apreciată și savurată de mii de ieșeni, este sărbătorită duminică, 9 februarie 2020, la ALILA.
În plus, pentru a marca Ziua Internațională a Pizzei, Restaurantul Pizzerie ALILA îți oferă o reducere de 9% la orice sortiment de pizza comandat duminică, 9 februarie 2020, în Iași, pe Bd. Nicolae Iorga, nr. 23. Dacă ești NOROCOS și participi la concurs, poți câștiga unul dintre cele 9 vouchere în valoare de 50 de lei, constând în consumație la ALILA.
Nu uita! Pe 9 februarie 2020, ALILA te așteaptă pentru a sărbători Ziua Internațională a Pizzei cu reduceri și vouchere cadou! Comenzi pe www.pizzerialila.ro!
Scurt istoric a pizza
Istoria pizzei începe încă din vremea Greciei Antice, când pâinii i se dădea o formă rotundă și era coaptă pe pietre fierbinți. În Orientul Mijlociu și Grecia, pâinea începe să aibă forma unei pizza.
Deși originile pizzei sunt incerte, unele surse susțin că ar proveni din Italia, altele din Grecia. În antichitate, pentru prima dată grecii au fost cu ideea de a coace pâine în forme rotunde și plate și de a adăuga diferite alte alimente deasupra. Preferata lor era o combinație de uleiuri de măsline și anumite condimente. Ca topping-uri, alegeau cartofi și frunze, diferite feluri de carne și chiar fructe. Mozzarella adevărată era importată de greci din India, astfel că era destul de puțin accesibilă.
Totuși, prima pizza adevărată a fost făcută de brutarul Raffaele Espositoîn Napoli, Italia. După cum spune legenda, Esposito a vrut să producă un fel de pâine care să fie diferită de celelalte care se vindeau în Napoli. Mai întâi a încercat să adauge numai brânză, apoi sos, dedesubt și i-a dat forma unei plăcinte rotunde. Creația sa a fost plăcută imediat, și Esposito a fost chemat să facă niște pizza pentru vizita Regelui Umberto și a Reginei Margherita în 1889. A făcut o pizza în trei culori: cu brânză albă, sos roșu și condimente, ca să reflecte steagul italian și loialitatea sa față de țară. A fost o realizare grozavă, și a numit-o pizza Margherita după numele reginei.
În 1830, s-au pus bazele unei pizzerii în Napoli, făcând posibil accesul la aceasta deosebită creație pentru restul Italiei. Pizza s-a răspândit și în alte orașe italiene. În plus, a început să se adauge usturoi în compoziție, roșii proaspete și cea mai bună brânză: napoletana – faimoasă pentru textura și gustul ei. Aluatul era simplu, făcut din faină, sare, drojdie. Tot în perioada aceasta au început să coacă pizza în cuptor de cărămizi.
Pizza a ajuns în America, Anglia, Franța și Spania foarte repede; cu toate acestea, până după cel de-al doilea război mondial, nu era foarte cunoscută.
Istoria pizzei și secretele ei ascunse, după ce au ocupat teritoriul italian, mulți soldați americani și europeni care au gustat pizza, au adus-o în țările lor de origine. În America, imigranții italieni vindeau pizza în magazinele lor și prima pizzerie a fost deschisă de Gennuardo Lombardi în 1905.
În fiecare an, pe 9 februarie se sărbătorește Ziua Internaționala a Pizzei!
Vrei un VOUCHER de 50 de lei de la Alila?