Nici cei mai optimiști dintre virusologi nu au certitudinea realizării unui vaccin până la sfârșitul acestui an, context pentru care toate țările lumii se pregătesc, astfel încât să facă față celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19.
În Iași, în momentul de față, spitalele sunt blocate de pacienţi infectați cu noul coronavirus (Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul CFR), bolnavii cu alte afecțiuni grave fiind privați de îngrijire și tratament. Vorbim despre bolnavii cu HIV/SIDA, rujeolă, hepatită, boli diareice acute, astm, tuberculoză, BPOC, cancer pulmonar, alte afecțiuni oncologice, patologii cardiace şi neurologice, afecţiuni care necesită intervenţii chirurgicale, etc.
Însă, de îndată ce spitalul de la Leţcani va fi pus în funcţiune, bolnavii cu Covid 19 asimptomatici, precum şi cei cu simptome uşoare sau medii, ar putea fi izolaţi şi trataţi în această unitate medicală, degrevându-le pe cele din municipiul reședință de județ. Astfel, spitalele menţionate şi-ar putea relua activitatea normală şi multe vieți vor fi cu siguranță salvate. Căci, să nu uităm, în prezent se monitorizează decesele cauzate de Covid-19, dar, în fapt, prin efectele indirecte pomenite anterior, se produc și mai multe decese.
În plus, în spitalul de la Lețcani va funcționa şi o secţie de terapie intensivă, astfel că vor putea fi internați şi pacienţii cu Covid-19 în stare gravă. În prezent spitalele din Iaşi au gradul de ocupare aproape de maximum, ceea ce înseamnă că şi din punctul de vedere al pandemiei un spital în apropierea Iașului ar fi cu totul justificat. Asta cu atât mai mult cu cât capitala Moldovei este centrul medical universitar care deserveşte întreaga regiune de nord-est a României. A izola toţi bolnavii Covid-19 într-un singur spital, aflat în afara oraşului, este şi din punct de vedere epidemiologic soluţia cea mai bună.
Faţă de această argumentaţie, care nu are nicio conotaţie politică, modul în care unii politicieni contestă realizarea spitalului mobil este greu de înţeles. Atunci când discutăm despre probleme de sănătate, despre salvarea vieţilor omeneşti, nu ar trebui să fie loc de dispute politice.
Faptul că până şi construcţia unei unități medicale a ajuns să fie contestată ne arată cât de jos a ajuns politica românească. E tot mai limpede că o parte dintre politicieni pur și simplu nu pot ieşi din şablonul de demagogie electorală, oricât de gravă ar fi pentru societate o problemă sau alta. Sau poate este o meteahnă veche, de care unii se folosesc drept pretext, atunci când sunt incapabili să construiască ceva.
Un astfel de exemplu este și șeful PNL Iași, Costel Alexe, care, nici din postura de deputat, nici din cea de ministru, nu are nicio realizare pentru comunitatea ieșeană și niciun proiect notabil la nivel național.
De altfel, sunt mulțumiți de activitatea lui doar prietenii și cumătrii, plantați la conducerea instituțiilor publice, în zone călduțe și bine remunerate. În șase luni de mandat la ministerul Mediului a reușit să împingă România spre două proceduri de infringement, pentru calitatea aerului și tăierile ilegale de păduri. Acum, oferă lecții de administrație și moralitate, tocmai când guvernul PNL, din care face parte, a eliminat pe nedrept Iașul dintre beneficiarii fondurilor europene pentru achiziția spitalului mobil.
Mai bine să moară și capra vecinului, nu de alta, dar cum să ajungă PSD să realizeze un spital cu o echipare modernă (dotări de ultimă generaţie, camere de izolare cu presiune negativă, care scad semnificativ riscul de contaminare a personalului medical), când social-democrații fac numai „rele”?!
„Zgomotul” anti-PSD pe tema acestui spital nu are nicio relevanţă pentru spațiul public, căci unitatea medicală va fi de un real folos comunității. Vom construi acest spital dincolo de orice fel de comentarii politice disperate!
Grupul parlamentar PSD Iași