În sute de comentarii postate pe pagina de Facebook a Ambasadei Ruse de la Chişinău, reprezentanții minorității ruse, precum și alți vorbitori de limbă rusă spun că nu se simt discriminați în Republica Moldova și pledează pentru oprirea războiului pornit de Rusia în Ucraina.
Mulți dintre ei scriu că sunt îngrijorați de riscul extinderii acțiunilor militare și în Republica Moldova și spun că ar prefera ca trupele ruse să nu-și facă griji pentru soarta lor. Unii comentatori își încheie mesajul prin a trimite ambasada, autoritățile ruse și pe liderul rus personal „în direcția în care a mers și corabia de luptă rusească”.
Pe 17 martie, Ambasada Rusă de la Chișinău a publicat un comunicat în care, fără să dea detalii sau exemple concrete, susține că „a crescut numărul de cazuri de discriminare a cetățenilor ruși și a vorbitorilor de limbă rusă” din Republica Moldova și că ar fi fost înregistrate inclusiv cazuri în care aceștia ar fi fost agresați fizic. De precizat că presa sau forțele de ordine moldovene nu au relatat în ultimul timp cazuri de violențe sau incidente care să aibă la bază criteriul etnic sau lingvistic.
Rușii din Republica Moldova roagă Ambasada Federaţiei Ruse de la Chişinău „să nu vină să-i salveze”, după ce reprezentanța diplomatică le-a cerut vorbitorilor de limbă rusă să semnaleze cazurile de discriminare la care au fost supuși.
Postarea ambasadei ruse a acumulat peste două mii de comentarii, iar marea majoritate a internauților au spus că de zeci de ani trăiesc liniștit, vorbesc și rusa, și româna și nu au nevoie de trupe ruse în țara lor – Republica Moldova. Aceștia au sugerat diplomaților ruși să nu semene ură și aibă grijă de libertățile cetățenești și bunăstarea celor pe care puterea de la Moscova îi discriminează în Federația Rusă.
Iată doar câteva din cele peste două mii de comentarii adresate ambasadei ruse:
- „O ducem foarte bine în Moldova și cu siguranță nu avem nevoie de „ajutorul” vostru. Dacă este vreun loc unde sunt discriminați cetățenii, acest loc se numește Rusia. Acolo pentru o opinie alternativă exprimată la un miting faci pușcărie. Acolo oamenii sunt bătuți cu bâte de cauciuc fără niciun discernământ. Acolo o țară întreagă este condamnată la sărăcie lucie din cauza ambițiilor unui singur om. Da, Moldova este o țară deloc bogată și avem problemele noastre. Dar ținem la libertatea noastră. Așa că țineți-vă grija în interiorul țării voastre”.
- „Ambasada Federaţia Rusă, nu ai susținere din partea vorbitorilor de limbă rusă din Republica Moldova. Aceștia vor în primul rând pace, așa că nu trebuie să provocați conflict”.
- „Stimate Ambasador, dar unde ne-am putea plânge pe „pacificatorii” voștri din Transnistria care de 30 de ani discriminează moldovenii? Când a reușit Rusia, o țară puternică și frumoasă, să se transforme într-un imperiu al răului? Nu vă este rușine să reprezentați interesele unei astfel de țări?”
- „Sunt etnic rus practic 100 la sută și în toată viața mea nu m-am confruntat cu niciun fel de discriminare. Am o mulțime de prieteni vorbitori de limbă română. Este o limbă foarte frumoasă și mă bucur că trăind în Moldova am posibilitatea să învăț aceasta și alte limbi minunate. Așa că nu trebuie să mă „salvați”. Salvați-vă țara, pentru că în curând nu veți mai avea ce mânca și veți trăi din nou după cortina de fier. Hai valea din Moldova!”
Autoritățile de la Chişinău au reacționat la îndemnul Ambasadei Rusiei prin vocea președintei Maia Sandu, care a declarat joi, la o conferință de presă, că
„toți cetățenii Republicii Moldova sunt în siguranță, indiferent de limba pe care o vorbesc”.
„Din primele zile ale acestui război am făcut apel la unitate, am făcut apel să nu permitem discursului de ură să ne dezbine și le mulțumesc tuturor oamenilor care au urmat acest apel și care au contribuit ca să putem să menținem unitatea. Republica Moldova respectă drepturile omului, depune toate eforturile pentru ca fiecare cetățean, indiferent de limba pe care o vorbește, să se simtă în siguranță aici, acasă”, a răspuns Maia Sandu.
Sursa: pressHUB