Procent diferit pentru reducerea utilizării pesticidelor la nivel național în cadrul Uniunii Europene. Conform informațiilor făcute publice de către publicația Politico, până în 2030, România are de pus în practică o reducere mult mai mică a cantităților de pesticide în raport cu alte state.
Comisia Europeană a propus ca fiecare stat membru să aibă propriul său obiectiv de reducere a utilizării pesticidelor. Fermierii italieni ar trebui să folosească cu 62% mai puține pesticide până în 2030, în timp ce la polul opus, România trebuie să-și reducă consumul de astfel de substanțe cu 35%.
Potrivit informațiilor publicate de Politico, pe data de 19 iulie, Comisia Europeană a comunicat statelor membre obiectivele privind reducerea utilizării de pesticide. Propunerea a fost însă primită cu critici din partea miniștrilor Agriculturii din țările membre.
Comisia Europeană a prezentat lunile trecute o propunere de regulament ce prevedea reducerea utilizării produselor de protecție a plantelor cu 50% până în 2030. Însă jurnaliștii de la Politico au confirmat că ținta de 50% nu se aplică în mod egal tuturor țărilor, ci va fi luată în considerare situația curentă din fiecare stat membru.
Pentru Comisie Europeană, obiectivul de 50 la sută nu este suficient pentru mai bine de jumătate din statele membre, printre care și unii dintre cei mai mari producători agricoli europeni (Italia, Germania, Franța, Spania, Olanda), potrivit unor liste neoficiale care a fost analizată de jurnaliștii de la Politico.
Țintele se bazează pe cantitatea medie de pesticide utilizată în perioada 2015-2017.
Italia se află în fruntea listei privind nivelul de reducere a utilizării pesticidelor chimice. Până în 2030, fermierii italieni ar trebui să utilizeze cu 62% mai puține substanțe de acest tip. Dintre marii producători agricoli, Germania va trebui să-și diminueze consumul de pesticide cu 55%; Franța și Spania, fiecare cu 54%; Olanda, cu 53%.
O serie de țări trebuie să își reducă consumul de pesticide cu mai puțin de 50%
Pe de altă parte, o serie de țări membre vor trebui să-și reducă consumul de pesticide cu mai puțin de 50%. De exemplu, pentru fermierii din Ungaria este planificată o reducere de 48%, iar pentru polonezi, de 45%.
România, alături de Suedia, Bulgaria, Slovacia, Grecia, Croația și Cheia, vor avea de îndeplinit cea mai mică țintă de reducere – de 35%.
O listă suplimentară stabilește și obiective de reducere a utilizării pesticidelor mai periculoase. Cel mai strict obiectiv, de 68%, trebuie îndeplinit de Portugalia, în timp ce la coada acestei liste se află Olanda, Suedia și Grecia, cu câte 35 la sută fiecare.
Sursă: agrointel.ro