O reţea infracţională specializată în evaziune fiscală în formă continuată, delapidare şi spălarea banilor care acţiona în judeţele Iaşi şi Suceava a fost destructurată în urma a 20 de percheziţii domiciliare de poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate, coordonaţi de procurorii DIICOT.
Potrivit unui comunicat de presă, valoarea totală a prejudiciului cauzat bugetului de stat este de peste 16,8 milioane de lei, echivalentul a 3.767.466 euro.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi au fost 20 de persoane au fost aduse pentru audieri.
‘În cauză s-a reţinut faptul că pe raza judeţelor Iaşi şi Suceava a fost constituită o grupare infracţională formată din reprezentanţii unor societăţi comerciale care, în perioada 2009 – 2014, au derulat ample activităţi de deducere ilegală a TVA şi a impozitului pe profit prin emiterea şi înregistrarea de documente justificative ce atestau operaţiuni nereale şi au creat circuite fictive cu scopul de a delapida patrimoniul unei alte societăţi comerciale’, se menţionează într-un comunicat al DIICOT.
Potrivit sursei citate, administratorul unei societăţi comerciale şi alte trei persoane au constituit o reţea de evaziune fiscală şi spălare a banilor prin intermediul unor firme fantomă, scrie agerpres.ro.
‘Liderul grupării, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, pentru crearea aparenţei de legalitate anume introducerea într-un cadru economic legal al operaţiunilor ce fac obiectul de activitate al societăţii şi pentru a eluda plata obligaţiilor fiscale generate prin aplicarea cotei de TVA la vânzarea mărfurilor provenite din spaţiul european, împreună cu alte trei persoane, au constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală şi de spălare a banilor prin crearea unor circuite comerciale fictive prin care societăţile comerciale controlate de membrii grupului puneau la dispoziţia societăţii beneficiare documente justificative fictive purtătoare de TVA prin înregistrarea cărora era diminuată baza de calcul a TVA de plată’, se explică în comunicatul de presă.
Conform sursei citate, societăţile fantomă deţinute de către membrii grupării aveau rolul de a furniza facturi fiscale către societatea liderului pentru a face mai credibilă circulaţia de mărfuri.
‘După ce societatea comercială prejudiciată efectua plăţile, sumele de bani erau retrase în numerar şi, după oprirea unui comision, erau înapoiate către lider. De asemenea, pentru a asigura trasabilitatea circuitului economic societăţile fantomă declarau, la rândul lor, achiziţii fictive de la societăţi comerciale care fie nu recunosc operaţiunile, fie nu sunt plătitoare de TVA, fie sunt dizolvate sau radiate.
Valoarea totală a prejudiciului cauzat bugetului de stat este de 16.891.506 lei, echivalentul a 3.767.466 euro. La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 20 persoane. Acţiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul IJJ Iaşi şi Grupării de Jandarmi Mobile ‘Alexandru cel Bun’ Bacău. Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie’, se precizează în comunicatul de presă.