In cadrul unei conferinte de presa, Mihai Chirica a anuntat ca i-a solicitat premierului Florin Citu sa infiinteze o comisie mixta creata din specialisti pentru evaluarea persoanelor cu handicap. De asemenea, pentru aceasta categorie a populatie se urmareste si infiintarea unui proiect pilot care prevede crearea de locuri speciale de urcat sau coborat din institutii sau scari de bloc pentru persoanele cu handicap locomotor.
Circa 4 la suta din populatia Romaniei este incadrata in categoria persoanelor cu handicap. In Iasi sunt peste 11 mii de persoane care sufera de un handicap, adica 3% din totalul locuitorilor.
Mihai Chirica- primar Municipiul Iasi:
Eu personal, nu cred ca la nivelul intregii tari, cele 850 mii de persoane inregistrate sunt in mod obligatoriu toate ca persoane cu handicap si cred ca de acolo mai putem gasi si persoane apte de munca. Motiv pentru care am facut aceasta solicitare si catre prim-ministrul Romaniei, Florin Cîtu, pentru a face o comisie mixta intre consiliul judetean si municipiile macar daca nu si orasele din care provin aceste persoane pentru a evalua, bineinteles prin specialisti care este adevarul despre aceasta sarcina pemanenta pe care Romania si-a asumat-o de-a lungul timpului”
Pentru asistentii personali care au in grija aceste persoane, in anul 2020 s-au platit peste 25 de milioane de lei. In continuare se vor efectua verificari daca mai sunt persoane cu handicap care nu sunt deocamdata in evidenta sau daca sunt persoane care beneficiaza de ajutor desi sunt bune de munca.
Mihai Chirica- primar Municipiul Iasi:
”Din cele 11 630 de persoane, 326 de persoane sunt cu handicap usor, 11356 de persoane sunt cu handicap mediu, 5108 persoane sunt cu incadrate cu grad de handicap accentuat, 1990 de persoane sunt incadrate la categoria de persoane cu handicap grav, la acestea se adauga 270 de persoane incadrate cu handicap grav care au si asistent personal, din care 1928 au optat pentru indemniazatia de insotitor care in momentul de fata este de 1048 dde lei pe luna.”