Rușii nu au făcut progrese în lupta pentru cucerirea Kievului. Mai mult, pierderile suferite de armata rusă cresc cu fiecare zi care trece. Totuși, bombardamentele continuă, mai ales în Herson, al doilea oraş ca mărime din Ucraina.
Ucraina cere Comitetului Internațional al Crucii Roșii să obțină de la Rusia liste cu rezidenții deportați din Mariupol
Ucraina cere ca toți cetățenii ucraineni deportați forțat în Rusia din orașul asediat Mariupol să aibă posibilitatea de a se întoarce în Ucraina, spune vicepremierul Iryna Vereșciuk. Potrivit Primăriei Mariupol, până la 15.000 dintre locuitorii săi au fost mutați cu forța, conform The Kyiv Independent.
Armata rusă rămâne în controlul deplin al orașului Herson, spun locuitorii
Orașul Herson rămâne sub controlul total al Rusiei, au declarat patru locuitori ai orașului pentru CNN, spre deosebire de numărul de rapoarte de la alte instituții de presă, citând un înalt oficial american al apărării.
„Astăzi [i-am] văzut cu armele la piață, probabil căutând legume pentru a le cumpăra”, a spus un rezident pentru CNN vineri seară. „Ei pierd doar câteva sate, nu orașe”.
CNN nu numește rezidentul din cauza preocupărilor legate de securitatea lor.
Oficialul american a declarat presei, inclusiv CNN, că „am văzut rapoarte de rezistență acolo în zone despre care se spunea anterior că se află sub controlul Rusiei”.
„Nu putem corobora exact cine deține controlul asupra Hersonului, dar ideea este că nu pare să fie atât de solid sub controlul Rusiei ca înainte”, a spus oficialul. „Am susține că Hersonul este de fapt din nou un teritoriu contestat”.
Evaluarea conform căreia orașul Herson a fost contestat s-a bazat parțial pe imagini și rapoarte media din oraș care arată steagul ucrainean drapat de primărie, potrivit altor doi oficiali ai apărării.
Raportările anterioare ale CNN au confirmat că această contraofensivă militară ucraineană a ajuns în satele cele mai nordice ale regiunii Herson. Un echipaj CNN din unul dintre cele mai nordice sate din regiunea Herson, la începutul acestei săptămâni, a asistat la contraofensiva ucraineană de acolo.
Cu toate acestea, în orașul Herson, situația este neschimbată.
Forțele ucrainene au reușit să lanseze atacuri din regiunea Mykolaiv, chiar la nord, în regiunea Herson, de peste o săptămână. În timp ce locuitorii orașului continuă să organizeze proteste ample, rușii rămân ferm în control asupra acestuia și pe mare parte a regiunii în acest moment.
De exemplu, locuitorii orașului au drapat joi un steag mare ucrainean pe marginea primăriei.
Peste 7.000 de persoane evacuate vineri prin coridoarele umanitare, anunță vicepremierul
Un total de 7.331 de persoane au fost evacuate vineri din orașele ucrainene prin coridoare umanitare, a declarat un înalt oficial.
Este mai mult decât dublu față de cei 3.343 care au reușit să evadeze joi.
Vicepremierul Iryna Vereshchuk a declarat, într-o postare, că 2.800 de persoane au părăsit orașul asediat Mariupol folosind transportul privat.
Putin a semnat o lege care pedepsește „informațiile false” privind acțiunea Moscovei în străinătate
Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri seară o lege care prevede pedepse cu închisoare de până la 15 ani pentru „informaţii false” privind acţiunea Moscovei în străinătate, o armă represivă suplimentară pentru controlul informaţiilor privind ofensiva sa în Ucraina, relatează AFP.
Acest text, a cărui semnătură prezidenţială marchează intrarea în vigoare, pedepseşte „difuzarea publică de informaţii false cu bună ştiinţă sub pretextul unor informaţii fiabile’” despre „activităţi ale organelor de stat ruse în afara teritoriului rus”.
Pedeapsa prevăzută creşte la 15 ani de închisoare dacă „informaţiile false” au „antrenat consecinţe grave”.
Această lege o completează pe cea adoptată la începutul lunii martie care prevede până la 15 ani de închisoare pentru publicarea de „informaţii false” despre armata rusă.
Macron: Franța, Turcia și Grecia vor efectua o „operațiune umanitară” de evacuare la Mariupol
Franţa, Turcia şi Grecia vor efectua „în următoarele zile” o „operaţiune umanitară” de evacuare a oraşului asediat Mariupol, în sudul Ucrainei, a anunţat vineri preşedintele francez, Emmanuel Macron, transmite AFP, citată de Agerpres.
„Vom lansa împreună cu Turcia şi Grecia o operaţiune umanitară pentru evacuarea tuturor celor care doresc să părăsească Mariupol”, a declarat Emmanuel Macron la finalul unui summit european la Bruxelles.
„Voi avea în decurs de 48 până la 72 de ore o nouă discuţie cu preşedintele (rus Vladimir) Putin pentru a stabili detaliile acesteia şi a securiza modalităţile”, a spus şeful statului francez.
„Sper să reuşesc să implic în această operaţiune un număr maxim de părţi interesate”, a continuat preşedintele francez, subliniind că este „în măsură” să efectueze această evacuare “chiar următoarele zile”.
Emmanuel Macron a afirmat că „echipele de la Palatul Elysée” (preşedinţia Franţei) au avut vineri un schimb de opinii cu primarul Mariupolului, „un oraş cu peste 400.000 de locuitori care astăzi mai are doar 150.000 de locuitori” trăind „în situaţii dramatice”.
Peste 2.000 de civili au fost ucişi la Mariupol, indică un ultim bilanţ al primăriei. Potrivit preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, aproximativ 100.000 de persoane sunt în continuare blocate în acest port strategic de la Marea Azov care este asediat de trupele ruse.
Cititi mai multe pe stirileprotv.ro