Extremiștii de dreapta din Germania au încercat să pătrundă în clădirea parlamentului german, sâmbătă, după ce au protestat împotriva măsurilor de restricție pentru limitarea Covid-19. În timp ce încercau să forțeze intrarea clădirii Reichstag, ei au fost interceptați de polițiști și îndepărtați cu forța, relatează The Guardian, potrivit digi24.ro
Incidentul a avut loc după o zi întreagă de demonstrații la care au participat zeci de mii de persoane care se opun purtării măștii sanitare pentru a opri răspândirea coronavirusului, dar și altor măsuri adoptate de guvernul de la Berlin pentru limitarea răspândirii. Polițiștii le-au cerut protestatarilor să se disperseze la mijlocul marșului lor în jurul Berlinului din cauza că participanții refuzau să respecte regulile de distanțare fizică. Mitingul planificat în apropierea de Poarta Brandenburgului a avut loc, însă.
Imagini de la momentul incidentului arată sute de persoane, unele dintre ele fluturând steaguri ale Imperiului German (1871-1918) și ale Prusiei (unul dintre regatele germane majore care a fondat Germania modernă în 1871 după un război cu Franța; a fost dizolvat ca stat component al Germaniei după Al Doilea Război Mondial ca parte a eforturilor de a domoli militarismul german), alergând spre clădirea Reichstag și încercând să urce scările.
Poliția berlineză a confirmat, pe Twitter, că mai multe persoane au reușit să treacă de cordonul din fața parlamentului și au ajuns la scările clădirii Reichstag, dar nu în clădire. Polițiștii au uzat de forță pentru a îi îndepărta, iar manifestanții au aruncat cu pietre și sticle.
Protestele au avut loc deși guvernul regional al capitalei germane a încercat să le oprească, avertizând că ele vor fi folosite ca platformă pentru promovarea ideii că regulile de distanțare și purtare a măștii nu trebuie respectate.
Organizatorii protestelor au reușit, însă, să răstoarne această decizie în justiție, vineri, însă tribunalul le-a comunicat faptul că au obligația să asigure distanțarea fizică. În momentul în care acest lucru nu a mai fost respectat, a dus la decizia poliției berlineze de a opri marșul.
În timpul marșului, despre care autoritățile germane spun că a atras aproximativ 38.000 de persoane, participanții și-au exprimat opinia față de mai multe lucruri – la protest au participat antivacciniști, oponenți ai purtării măștii și chiar membri ai grupului de conspiraționiști QAnon. Alții s-au afișat cu însemne și simboluri neo-naziste și sloganuri naționaliste, însă majoritatea participanților au negat că ar fi de extremă dreapta.