Cei mai mulţi dintre elevii din România se pregătesc pentru aşa-numita vacanţă de schi, care se desfăşoară în perioada 18-26 februarie în majoritatea judeţelor, dar există şi elevi, destul de mulţi, care se pregătesc pentru simularea examenului de Bacalaureat, eveniment ce se desfăşoară la sfârşitul lunii martie.
Simularea la Bac 2023 se desfăşoară în perioada 27-30 martie
Pentru ca elevii care dau Bacalaureatul în vară să fie cât mai pregătiţi, aceştia urmează să susţină o simulare a examenului respectiv în perioada 27-30 martie. Atunci sunt programate patru probe scrise, după cum urmează: 27 martie 2023 – probă scrisă la Limba şi literatura română, 28 martie 2023 – probă scrisă la proba obligatorie a profilului, 29 martie 2023 – probă scrisă la proba la alegere a profilului şi specializării, 30 martie 2023 – probă scrisă la Limba şi literatura maternă.
Profesorii ar urma să aibă o săptămână la dispoziţie pentru a corecta lucrările respective. Rezultatele ar urma să fie comunicate pe 6 aprilie, iar cei mulţumiţi de rezultatele obţinute pot decide ca acestea să le fie trecute în catalog.
Programa pentru simularea Bac 2023, pentru fiecare materie
Autorităţile au anunţat de curând programa după care ar urma să se dea simularea la Bac 2023. Şi nu sunt foarte mari surprize, doar anumite subiecte urmând a fi evitate.
Conform specialiştilor, la limba română este valabilă programa aprobată prin OMEN nr. 4923/2013 şi nu există conținut exceptat, scrie observatornews.ro.
În schimb, la matematică sunt exceptate anumite capitole, în funcţie de profil. La Matematică Mate-Info sunt exceptate capitolul Inele de polinoame cu coeficienţi într-un corp comutativ şi capitolul Aplicaţii ale integralei definite. Aceleaşi capitole sunt exceptate şi la Matematică – Ştiinţele Naturii sau la Matematică – Tehnologic.
La profilul Matematică – Pedagogic sunt exceptate mai multe conţinuturi din capitolul Sisteme de ecuaţii liniare, respectiv Sisteme de ecuaţii liniare cu cel mult trei necunoscute, forma matriceală a unui sistem liniar; Metoda Cramer de rezolvare a sistemelor liniare şi Aplicaţii – ecuaţia unei drepte determinate de două puncte distincte, aria unui triunghi şi caracterizarea coliniarităţii a trei puncte în plan.
Conform Edupedu, pentru Istorie sunt exceptate următoarele: STATUL ŞI POLITICA – România postbelică. Stalinism, naţional-comunism şi disidenţă anticomunistă. Construcţia democraţiei postdecembriste; RELAŢIILE INTERNAŢIONALE – Spaţiul românesc între diplomaţie şi conflict în Evul Mediu şi la începuturile modernităţii; România şi concertul european – de la „criza orientală” la marile alianţe ale secolului XX; România în perioada „Războiului rece”.
Avem capitole exceptate inclusiv la Anatomie și fiziologie umană, genetică și ecologie umană, cum ar fi Genomul uman, Mutageneza și teratogeneza sau Caracteristicile ecosistemelor antropizate și modalități de investigare, dar şi la Geografie, cum ar fi Caracteristici geografice, politice şi economice actuale ale Uniunii Europene, Rolul Europei în construirea lumii contemporane sau Oportunităţi geografice ale României cu semnificaţie pentru Uniunea Europeană.