Piaţa tranzacţiilor imobiliare în judeţul Iaşi a înregistrat o scădere faţă de anul trecut, dar se menţine la cote ridicate faţă de acum 2-3 ani. Primul semestru al anului 2021 a fost vârful ultimilor cinci ani, în ceea ce priveşte volumul de tranzacţii în perioada similară. Fără îndoială, primul an al pandemiei (2020) a provocat această situaţie.
Acum trei ani, în primul semestru, piaţa tranzacţiilor de la Iaşi era la jumătate faţă de perioada similară a anului 2018. Primul an pandemic a menţinut această stare de fapt pentru ca, în 2021, creşterea să fie de aproape 130%. Anul acesta au fost mai puţine tranzacţii faţă de 2021, dar numărul acestora este aproape dublu faţă de 2019 şi 2020. Datele au fost prelucrate în baza informaţiilor furnizate lunar de Autoritatea Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).
„Piaţa va avea parte, în perioada următoare, de unele corecţii”
Specialiştii imobiliari spun că piaţa imobiliară va intra într-o perioadă de stagnare, cu uşoare scăderi şi creşteri periodice. Faţă de anul 2018, în ceea ce priveşte locuinţele, aceştia spun că oferta în piaţă a crescut cu cel puţin 50%, dar cererea nu mai este la o cotă proporţională. Principala cauză: veniturile populaţiei nu au crescut în acelaşi ritm cu preţul apartamentelor, iar înăsprirea condiţiilor de creditare (în special după declanşarea războiului din Ucraina) a contribuit din plin la radiografia actuală a pieţei.
Un alt factor important este o oarecare lipsa de încredere, în sensul că scad vânzările de apartamente la nivel de „groapă” (înainte de construirea efectivă), cumpărătorii preferând achiziţia în etape mai avansate ale unui proiect. În timp, acest lucru poate duce la un blocaj, dacă investitorii nu deţin lichidităţi.
Cititi mai multe pe ziaruldeiasi.ro