Premierul italian Mario Draghi a demisionat joi după ce aliații cheie ai coaliției au boicotat un vot de încredere în Parlament. Acest lucru va duce, cel mai probabil, la alegeri anticipate și la o perioadă de instabilitate politică în Italia, într-un moment critic prin care trece întreaga Europă.
Draghi și-a prezentat demisia președintelui Sergio Mattarella în timpul unei întâlniri joi dimineață la Palatul Quirinale. Biroul lui Mattarella a anunțat că președintele „a luat act” de demisie și i-a cerut guvernului lui Draghi să rămână în funcție în calitate de interimar. Nu este clar dacă președintele va dizolva parlamentul. Surse politice citate de presa din Italia au declarat la începutul acestei săptămâni că probabil Mattarella va dizolva parlamentul și va convoca alegeri anticipate în octombrie.
Nu a avut susținere
Premierul italian Mario Draghi nu a obţinut susținerea pe care o dorea în cursul unui vot de încredere miercuri în Senat. Draghi a afirmat în mai multe rânduri că nu ar rămâne în funcţie decât dacă ar avea o largă susţinere.
Chiar dacă Draghi (74 de ani) a câştigat miercuri seara în parlamentul de la Roma cu 95 de voturi favorabile şi 39 împotrivă, cele trei mari partide – Forza Italia, partidul de dreapta condus de fostul premier Silvio Berlusconi, Liga, formaţiunea de extrema dreaptă a liderului populist Matteo Salvini şi formaţiunea populistă Mişcarea 5 Stele (M5S) nu au participat la vot.
Comisarul european al economiei, Paolo Gentiloni, a considerat „iresponsabile” miercuri partidele coaliţiei de unitate naţională în Italia, care l-au abandonat pe şeful guvernului Mario Draghi cu riscul de a „provoca o furtună”.
Sursa: Digi24