„Intervenția mea de astăzi este o pledoarie pentru deschiderea cât mai rapidă a finanțărilor prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Dintre cele 3.228 de unități administrativ-teritoriale ale României, incluzând județele și sectoarele Bucureștiului, doar câteva nu au depus încă cereri de finanțare.
Investițiile în modernizarea drumurilor, în infrastructura de apă-canal, stații de epurare, dar și cele în rețelele de distribuție a gazelor naturale sunt foarte solicitate. Se pot efectua obiective noi, dar și intervenţii la cele deja existente (consolidare, reparaţie, modernizare, extindere). Obiectivul declarat al acestui program, modernizarea comunităților locale, ar urmă să fie atins până în 2028, la capătul unei finanțări totale de 55 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă echivalentul a 11 miliarde de euro.
Piatra de temelie a acestui concept de dezvoltare locală a pus-o PSD care a inițiat primele două programe de acest tip. Programul Național de Dezvoltare Locală a avut etapele 1 și 2 care au adus reale beneficii. Numărul mare de proiecte finanțate a indicat faptul că programul a fost necesar, fiind foarte bine primit în special de primarii din mediul rural. Beneficiari au fost toți românii, aproape fiecare comunitate având investiții de pe urma PNDL 1 și PNDL 2.
Ca fost președinte al Consiliului Județean Iași și actual senator de Iași sunt un mare susținător al acestui program și cunosc în detaliu situația din județul pe care îl reprezint:
– PNDL 1: alocațiile de la bugetul de stat în perioada 2015 – 2022 s-au cifrat pentru județul Iași la peste 500 de milioane de lei. Au fost finanțate 250 de proiecte însemnând domenii prioritare ca: infrastructura de drumuri și poduri, educația, sisteme de alimentare cu apă și canalizare;
– PNDL 2: au fost finanțate peste 230 de proiecte în județul Iași, valoarea totală cumulată pentru perioada 2017 – 2022 fiind de peste 600 milioane de lei. PNDL 2 a reprezentat sursa principală de finanţare pentru infrastructura locală şi a avut la bază principiul potrivit căruia în fiecare localitate din țară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice. Domeniile au fost: sănătate, educație, apă – canalizare, energie termică și electrică, inclusiv iluminat public, transport/drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport.
Fiecare zi de întârziere înseamnă o zi pierdută. Implementarea acestui program nu trebuie să mai bată pasul pe loc. Cu atât mai puțin din pricina unor orgolii politice. Dezvoltarea comunităților noastre nu are culoare politică!” – senatorul Maricel Popa, președintele PSD Iași.
(Sursa: Departamentul de comunicare al PSD Iași)