Cu Spania pregătită să devină una dintre primele ţări din lume care să testeze săptămâna de lucru de patru zile, lumea întreagă începe să se întrebe dacă aceasta n-ar putea deveni o soluţie la nivel global, care să aibă efecte benefice asupra mediului, dar şi asupra sănătăţii oamenilor, se arată într-o analiză a Euronews.
Planul le va permite angajaţilor să petreacă mai puţine ore la birou, fără ca salariul să le fie însă redus. A fost propus de partidul de stânga Más País, care susţine că orele mai multe de muncă nu înseamnă neapărat o productivitate mai mare. Proiectul ar urma să fie testat timp de trei ani şi va avea o valoare de 50 de milioane de euro, care ar permite companiilor interesate să se alăture programului cu un risc minim.
Cu săptămâna de lucru de 4 zile (32 de ore) deschidem adevărata dezbatere a modului în care ne petrecem timpul, spune politologul şi politicianul spaniol, Iñigo Errejón, de la Más País.
Cititi si: Săptămâna de muncă de patru zile – o discuție care se reia în Germania
De la ţări la companii, interesul pentru programul de patru zile pe săptămână creşte, cu speranţe privind creşterea productivităţii, îmbunătăţirea sănătăţii mintale şi efecte benefice asupra mediului. Deşi se bucură de interes crescut, modelul nu a fost niciodată testat la scară naţională.
În condiţiile în care tot mai mulţi oameni lucrează de acasă acum mai mult decât oricând, schimbările revoluţionare ale practicilor de lucru devin tor mai fezabile. Noua flexibilitate în alegerea locului în care ne desfăşurăm slujba ne determină pe mulţi dintre noi să ne gândim la cum ar arăta viitorul. De luni până vineri, de la 9.00 la 17.00, ar putea deveni în curând un plan depăşit.
Dr. Jan-Emmanuel De Neve, directorul Centrului de Cercetare a Bunăstării de la Universitatea Oxford, consideră că modificările în contextul COVID-19 ar putea fi primul pas către o „revoluţie” care ar face ca o săptămână de lucru de patru zile să devină o realitate pentru mai mult oameni.
Rezultatele pozitive ale muncii cu o zi mai puţin pe săptămână se vor vedea nu doar în bucuria de a avea o zi fără muncă, ci şi în impactul aspra mediului. Oamenii vor fi mai puţin blocaţi în trafic, ceea ce ar reduce poluarea. Un studiu realizat în 2012 estimează că un model de lucru de patru zile ar permite angajaţilor să conducă cu aproximativ 560 milioane de mile mai puţin în fiecare săptămână, ceea ce ar reduce emisiile din trafic.
Cititi materialul integral pe digi24.ro