A început sezonul pepenilor, iar în piețe găsim grămezi din toate soiurile. Alegerea unui pepene copt este de multe ori o mare provocare, unii ar spune loterie chiar și merg la noroc.
Cum recunoaștem un pepene verde copt?
1. O pată galbenă pe coaja înseamnă că pepenele a stat suficient timp pe pământ ca să se coacă.
2. Codița prin care a fost legat de vrej ar trebui să fie uscată, de culoare maronie. Dacă e verde înseamnă din nou că a fost cules prea repede și șansele să fie necopt sunt mari.
3. Atenţie la greutatea sa. Pepenii care nu sunt copţi suficient sunt mai grei decât ar trebui.
4. Apăsaţi pe coaja pepenelui, în diferite locuri, pe suprafaţa sa. Pe nicăieri nu trebuie să fie moale. Un pepene bun şi dulce este cel care e tare ca o piatră.
5. Pepenii care nu sunt încă copți au o culoare mai puternică, mai vie. Cei bine copți au coajă de o culoare mai ștearsă.
6. Cel mai bun mijloc de a verifica în piață un pepene verde este prin ”testul de sunet’’. Un pepene verde copt, ciocănit cu dosul degetelor, va emite un sunet grav, cu ecou, elastic, sună a gol. Un pepene crud suna a plin, sec.