La sesiunea de admitere din iulie 2024, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a înregistrat un număr de 18.566 de dosare depuse, cu 1.052 mai multe decât în 2023.
În ceea ce privește candidații români, au fost depuse 16.265 de dosare, cu 1.809 mai multe decât anul trecut. La studii de licență au fost depuse 13.103 dosare, cu 1.507 mai multe decât anul trecut, iar la studii de master au fost depuse 3.162 de dosare, cu 302 mai multe decât în 2023. În 2024, UAIC a scos la concurs 3600 de locuri la buget pentru studii de licență și 2.100 de locuri la buget pentru studii de master.
Candidații români de pretutindeni au depus 2.301 dosare, dintre care 1.841 la studii de licență și 460 la studii de master, în condițiile în care au fost scoase la concurs 550 de locuri la buget pentru studii de licență și 259 de locuri la buget pentru studii de master. În 2024, admiterea candidaților români de pretutindeni la UAIC, pentru studii de licență, s-a realizat centralizat, de către o comisie unică la nivelul întregii universități. Prin urmare, fiecare candidat a depus un singur dosar, spre deosebire de anii trecuți când candidații puteau depune un număr nelimitat de dosare.
Cea mai căutată specializare la studii de licență este Psihologie (Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației), cu o concurență de 7,67 candidați pe loc bugetat. Clasamentul este completat de Informatică economică (Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor) – 7,27 candidați pe loc bugetat, Relații internaționale și studii europene (Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice) – 6,43 candidați pe loc bugetat, Comunicare și relații publice (Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice) – 6,19 candidați pe loc bugetat, Resurse umane (Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice) – 5,47 candidați pe loc bugetat și Pedagogie (Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației) – 5,42 candidați pe loc bugetat.
Primul loc în top-ul facultăților cu cea mai mare concurență îl ocupă Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației – 5,69 candidați pe loc bugetat, urmată de Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice – 4,67 candidați pe loc bugetat, Facultatea de Drept – 3,69 candidați pe loc bugetat, Facultatea de Matematică – 3,40 candidați pe loc bugetat și Facultatea de Educație Fizică și Sport – 3,12 candidați pe loc bugetat.
Citiți și Plan Roșu de Intervenție în Suceava. Accident între un microbuz și un TIR pe DN 17
Cele mai căutate programe de master sunt Metode fizice aplicate în kinetoterapie și recuperare medicală de la Facultatea de Fizică – 4,6 candidați pe loc bugetat, Ingineria sistemelor software/Software engineering de la Facultatea de Informatică – 4,31 candidați pe loc bugetat, Evaluare clinică, consiliere și psihoterapie de cuplu și familie (la Extensia Focșani) de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației – 3,55 candidați pe loc bugetat, Chimia mediului și siguranță alimentară de la Facultatea de Chimie – 3,33 candidați pe loc bugetat și Fizică medicală aplicată de la Facultatea de Fizică – 3 candidați pe loc bugetat.
În perioada admiterii, UAIC a pus la dispoziția candidaților un call center, care urmărește oferirea de informații privind oferta educațională și de asistență privind procedura de înscriere și confirmare a locului. Call center-ul și-a început activitatea pe 12 iulie și va funcționa până pe 2 august. În perioada 12-20 iulie, operatorii au preluat peste 1.800 de apeluri.
Înscrierile au avut loc în perioada 15-20 iulie. La facultățile de Drept, Educație Fizică și Sport, Informatică și Teologie Ortodoxă, candidații urmează să susțină probe scrise, între 22 și 24 iulie.
Rezultatele se vor afișa în perioada 22-27 iulie, pe site-ul fiecărei facultăți, candidații având la dispoziție 24 de ore pentru depunerea contestațiilor din momentul afișării listelor.
Informații complete despre finalizarea procesului de admitere se pot consulta pe site-ul admitere.uaic.ro.