Suspendat din martie din cauza pandemiei de COVID-19, micul pelerinaj musulman, Umra, va fi reluat progresiv începând din data de 4 octombrie, a anunţat marţi ministrul saudit de Interne, citat de AFP, potrivit agerpres.
Într-o primă etapă, „6.000 de cetăţeni (saudiţi) şi rezidenţi (străini) din regat vor fi autorizaţi în fiecare zi să participe la Umra, începând din 4 octombrie”, a precizat ministrul într-un comunicat publicat de SPA, agenţia de presă oficială din Arabia Saudită.
Citește și: Macron și Erdogan au discutat la telefon despre situația din Mediterana de Est
Musulmanii veniţi din străinătate vor putea să participe la Umra începând din 1 noiembrie, când numărul pelerinilor admişi va creşte la 20.000 pe zi, a adăugat aceeaşi sursă.
Decizia de reluare a pelerinajului Umra a fost luată pentru a răspunde vocilor „musulmanilor din ţară şi străinătate” care voiau să poată să meargă în locurile sfinte din religia islamică, a precizat ministrul saudit de Interne.
Măsura vizează oraşele Mecca şi Medina, cele mai importante două locuri sfinte ale islamului.
Arabia Saudită a suspendat temporar la începutul lunii martie Umra, pelerinaj ce atrage în fiecare an milioane de credincioşi în această ţară şi care poate fi întreprins pe parcursul întregului an. A fost o măsură inedită, luată cu scopul de a preveni răspândirea noului coronavirus.
Autorităţile saudite au decis de asemenea să reducă numărul acceptat de pelerini care participă la Hajj, marele pelerinaj musulman de la Mecca, care a avut loc în acest an între sfârşitul lunii iulie şi începutul lunii august.
Doar aproximativ 10.000 de credincioşi, rezidenţi în Arabia Saudită, au putut să efectueze acest mare pelerinaj, în comparaţie cu cei 2,5 milioane de participanţi din lumea întreagă în 2019.
„Un efort dublu”
Decizia autorităţilor locale risca să priveze Arabia Saudită de venituri importante, în contextul în care liderii de la Riad speră să primească în fiecare an circa 30 de milioane de pelerini până în 2030.
Autorităţile sanitare au declarat că niciun caz de coronavirus nu a fost semnalat în lăcaşurile sfinte în timpul Hajj-ului, unul dintre cei cinci stâlpi ai islamului.
Citește și: Ziua Independenţei a fost marcată în Bulgaria de protestele anticorupție
Pelerinii au înconjurat Kaaba – o structură cubică în interiorul Marii Moschei din Mecca, în direcţia căreia se închină musulmanii din lumea întreagă – şi au respectat distanţarea fizică pe traseu. Totodată, ei au fost supuşi cu regularitate unor controale de temperatură şi au fost somaţi să respecte o carantină obligatorie imediat după încheierea ritualului.
Regele Salman, în vârstă de 84 de ani, a declarat că organizarea Hajj-ului în plină pandemie a necesitat „un efort dublu” din partea autorităţilor saudite.
Marele şi micul pelerinaj musulman – Hajj şi Umra – reprezintă provocări uriaşe din punct de vedere logistic, cu mulţimi colosale care se aglomerează în lăcaşurile sfinte, relativ mici ca dimensiuni, fapt care îi face pe credincioşii musulmani să devină vulnerabili în faţa riscului de contagiere.
Regatul saudit a încercat să ţină sub control epidemia de coronavirus pe teritoriul său, unde numărul de cazuri de infectare a ajuns la 330.000 – cel mai mare din regiunea Golfului Persic – iar cel al deceselor la 4.500. Până miercuri, peste 312.000 de persoane infectate au fost declarate vindecate.